Yapımına karşı çıkılan Galataport, turizmin can damarı oldu

İstanbul’un en özel semtlerinden Karaköy’e yeni bir soluk getiren Galataport İstanbul, turizmden kültür-sanata kadar hayatın her alanına dokunuyor. Özellikle eşsiz manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin en gözde mekanları arasında yer alıyor.

BİR GÜNDE ON BİNLERCE TURİST GELİYOR

Türkiye, son dönemlerde kruvaziyer turizmine ciddi yatırımlarda bulundu. Bu yatırımlarında başında da da Galataport var. Özellikle yaz aylarında Ege kıyıları, kruvaziyer gemilerinin vazgeçilmezi noktasında. Galataport’un inşa edilmesiyle birlikte bu durum turizmin başkenti İstanbul için de geçerli olmaya başladı. Yapılan yatırımlar neticesinde limana yanaşan her dev kruvaziyer gemisi on binlerce turisti İstanbul’a getiriyor.

DÜNYADA TEK

Dünyanın ilk ve tek yer altı kruvaziyer terminali olan Galataport, hem şehir hem de ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunuyor. Terminal binası, dünyanın birçok noktasındaki havalimanlarıyla yarışacak düzeyde tasarlandı. Öyle ki bir havalimanındaki tüm fonksiyonlar bu terminalde mevcut. Bavulundan yolcuların akışına, pasaport kontuarlarından turnikelere kadar tüm bu işlemleri boğazın 8 buçuk metre altında gerçekleşiyor. Ziyaretçiler üst katlarda yemeklerini yerken, yer altında lojistik işlemleri sürüyor.

LİMANDAN KRUVAZİYER GEMİLERİ EKSİK OLMUYOR

Galataport İstanbul limanındaki kruvaziyer gemilerinin yoğunluğu, turistlerin İstanbul’a olan talebin en büyük göstergesi. Dünyanın ilk yer altı terminalinden geçen turistler, İstanbul’u keşfe çıkıyor.

KRUVAZİYER YOLCULARI 8 KAT DAHA FAZLA DÖVİZ HARCIYOR

Galataport İstanbul, hem ekonomik hem de sosyal anlamda turizme önemli katkı sağlıyor. Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, “Galataport İstanbul’a gelecek her yolcu ve mürettebat hem ekonomik hem de sosyal anlamda ekonomiye önemli katkı sağlayacak. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu hedefliyoruz. Her turist ülkesine döndüğünde 4 kişiye Türkiye ziyaretinden söz etse, her sezon milyonlarca insana erişmiş olabiliriz. Kruvaziyer sektörünün bir şehre ekonomik ve sosyal katkısı çok önemli. Kruvaziyer yolcuları şehre diğer yollardan gelen turistlere oranla alıveriş ve yeme içmeye yaklaşık 8 kat daha fazla döviz harcıyor.” sözleriyle Galataport İstanbul’un önemine vurgu yaptı.

MİMARLAR ODASI KARŞI ÇIKMIŞTI

Türkiye’nin mega projelerinin karşısında durmaktan öteye gidemeyen Mimarlar Odası, 3. köprü, 3. havalimanı, Avrasya Tüneli gibi projelerin yapılmasını istememişti. Türkiye ekonomisine ciddi katkıda bulunacak olan Galataport İstanbul’da bunlardan biri…

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “Ortada öngörülerle yapılmış bir proje yok. Bu projenin tek hesabı, ‘Şu kadar yatırırız, şu kadar kazanırız’ ile sınırlı” demişti ve hükümeti ‘kentin hafızasını mekan üzerinden silip yeniden oluşturmaya çalıştığı’ iddiasıyla suçlayarak bu projeye karşı çıkmıştı.

DÜNYANIN GÖZÜ GALATAPORT’TA

Dünyanın yer altına inşa edilen ilk kruvaziyer terminali olan Galataport İstanbul, geçtiğimiz aylarda Alman uluslararası tasarım ödülü Red Dot’ı kazandı. Liman terminal binası, tasarım endüstrisinin bu en prestijli ödüllerinden birine özel mimarisi nedeniyle layık görüldü.

Ayrıca dünyanın en seçkin destinasyonlarını sıralayan Time, Galataport’u da listesine dahil etti. Görkemli Boğaz manzarasına bakan Galataport, ‘Klasik bir yeniden doğuş’ ifadesiyle dünyanın en harika yerlerinden biri olarak tanıtıldı.

3 yorum
  1. Bu ülke de daha dünya gündeminden düşmeyecek o kadar proje varki yeterki insanımız inansın emeği geçen herkesten allah razı olsun

  2. Mimarlar Odası bu ülkenin odası değil, bu vatana hizmet etmiyor onlar iplerini tutanlar ne isterse onu yapıyor. Sonuç İSTANBULA Bu proje sayesinde MİLYONLARCA TURİST GELİYOR. Onlarda sadece seyrediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir