Tatil planları yapmak, seyahat etmek her ne kadar keyifli olsa da masraflar nedeniyle sık sık gezmek bütçe aşma korkularına neden oluyor. Durum böyle olunca fazla masraf yapmadan ucuza seyahat etmenin püf noktaları son zamanlarda merak edilen konular arasında yerini aldı. Elbette düşük bütçeyle de planlar yaparak ister yurt dışı isterseniz de yurt içinde dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz.
Özellikle yurt dışı tatili söz konusu olduğunda ucuza seyahat etmek için arayışlar daha fazla oluyor. Seyahat etmeyi sevenler olarak “Ucuza gezmek mümkün mü? Ucuza tatil nasıl yapılır? ” gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız ucuza seyahat etmenin püf noktalarını sizler için derledik.
SEYAHAT EDECEĞİNİZ DÖNEMİ DOĞRU SEÇİN
Turistik bölgelerin yoğun ziyaretçi alan dönemleri vardır. Bu dönemlerde turistik bölgelere fazla sayıda turist akını yaşınır. Örneğin yaz mevsiminde sıcak deniz kıyıları turistle dolup taşarken konaklayacak otel bulmak bile imkansız hale gelebilir. Dolayısıyla yoğunluğun yaşandığı bu tarihlerde her şey daha pahalı hale geliyor. Yaz tatili, sömestr, yılbaşı, bayram tatilleri ve resmi tatil gibi yoğun sezonlar yerine “ölü sezon” denilen tarihlerde seyahatinizi planlarsanız daha tasarruflu bir tatil gerçekleştirebilirsiniz.
Ölü sezonlarda tatil yapmanın diğer avantajı ise; tatil merkezlerinin sakin olmasıdır. Müze ve ören yerlerinde uzun sıralar beklemez, adım atılamayan kalabalık çarşılarda da zor anlar yaşamadan huzur içinde alışverişinizi yapabilirsiniz.
BİLETİNİZİ ERKEN ALIN
“Erken kalkan yol alır” atasözünü hatırlatarak hem uçak bileti hem de otel rezervasyonu yaparken erken davranmakta fayda var. Konaklama ve ulaşım, tatilin planının en masraflı kısımlarını oluşturur. Bu nedenle bütçenizin en büyük payını alan bu harcamalardan kısmak avantajlı olacaktır. En az 3-4 ay önceden bilet almanız tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca uçak biletinizi de hafta sonu, resmi tatiller ve bayram dönemleri haricinde alırsanız yarı fiyatına bile bulabilirsiniz.
KONAKLAMA ALTERNATİFLERİNİ DEĞERLENDİRİN
Tatilinizi lüks bir tatil merkezi veya otelde geçirmek zorunda olmadığınızı hatırlayın. Oteller, birçok farklı hizmet sunuyor olsa da bu hizmetlerin çoğuna ihtiyacınız olmuyor. İhtiyacınız olmayan bu hizmetlere onlarca lira para vermek yerine daha makul ve sade bir konaklama tercih ederek cebinizi güvende tutabilirsiniz.
Yaz mevsimindeyseniz kamp alanları veya bungalovlar bütçeniz açısında doğru bir tercih olacaktır. “Konfor benim için önemli değil önceliğim seyahat etmek” diyorsanız oda paylaşımlı hostelleri, yarım pansiyon otelleri yada günlük ev kiralama sitelerini değerlendirebilirsiniz. Ayrıca hostelde konakladığınızda dünyanın dört bir yanından yeni arkadaşlar da edinebilirsiniz.
KENDİN PİŞİR KENDİN YE
Yeni kültürler keşfederken o kültürün mutfağını da tatmak gerekir elbette. Fakat hesaplı olmak için bunları sınırlandırmalısınız. Tatmak istediğiniz lezzetlerin listesini yaparak listenizdekiler dışında harcama yapmazsanız bütçe planına sadık kalabilirsiniz. Deneyimlemek istediğiniz lezzetler dışında ise yeme-içme ihtiyaçlarınızı kendiniz pişirip yemeğe özen gösterin.
Otelde konaklıyorsanız yemek pişirme imkanı bulamayacaksınız bu nedenle hostel veya ev kiralama doğru bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra valizinizi hazırlarken birkaç konserve ve hazır gıda da koyabilirsiniz.
MİNİMAL YAŞAMA GEÇİN
Genelde hava yolu şirketlerinin tanıdığı kabin bagaj sınırı 8 kilogram olarak belirlenmiş durumda. Bu sınırı aşmanız halinde ek ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken ilk nokta bagaj hakkınızı aşmamak olmalı. Tatile giderken ilk amacınız yeni yerler keşfetmek ve yeni kültürler tanımaksa valizinize ekstra yükler almaktan kaçının.
Minimal yaşamın “gereksizse alma” anlayışına göre davranarak ekstra bagaj masrafından kurtulabilirsiniz. Çantanıza alacağınız yiyecekleri tüketerek hem tatilde yemek masraflarını azaltabilir hem de dönerken alacağınız hediyelik eşyalar için boş yer açmış olursunuz.
1 yorum