Strazburg’da Türkiye’nin gastronomi zenginlikleri tanıtıldı

Paris Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları çerçevesinde Fransa’nın Strazburg şehrinde düzenlenen ‘Türk Gastronomisinin 100’ü’ adlı etkinlikle, Türk mutfağının zenginliklerini bir araya getirdi. Strazburg Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilciliği tarafından ev sahipliği yapılan etkinlik, Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilcisi Nurdan Bayraktar Golder ve Strazburg Başkonsolosu Bekir Sarp Erzi’nin yanı sıra parlamenterler, büyükelçiler, milletvekilleri, hukukçular, davetliler ve Türkiye’den basın mensuplarını bir araya getirerek yaklaşık 200 kişiyi ağırladı.

Programın menüsünde gastrodiplomasi izleri bulunan etkinlikte, Türk gastronomisinin önemli unsurları arasında yer alan çay, kahve ve fındık gibi lezzetler öne çıktı. Ayrıca, gastronomi atölyesi düzenlenerek Türk mutfağının çeşitli yemekleri katılımcılara tanıtıldı. İrlanda, Hollanda, İsviçre, Ukrayna, Lüksemburg, Azerbaycan, İngiltere, Kosova ve diğer birçok Avrupa ülkesinden temsilcilerin katıldığı program, birbirinden özel lezzetlerin sunulduğu bir atmosferde gerçekleşti.

Avrupa Konseyi Nezdinde İsviçre Daimî Temsilcisi Claude Wild, Türk kahvesi ile Türk mutfağının tatlılarını beğendiğini ifade ederek, kültürel diplomasi etkinliklerinin ülkeler arası ilişkilerin güçlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Türk mutfağının sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda paylaşma kültürüyle de öne çıktığını belirten Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder ise, misafire verilen değerin altını çizdi ve Türk misafirperverliğinin en güzel simgesinin misafir sofraları olduğunu ifade etti.
Paris Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Celine Aydın, Türk gastronomisi faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin önemine vurgu yaparak, Strazburg'daki konumunun etkinlik için stratejik bir seçim olduğunu belirtti. Etkinlikte ayrıca, küratörlüğünü Mehmet Aslan'ın üstlendiği 'Gastronomi Fotoğraf Sergisi'nde 42 Türk fotoğrafçısının 80 eseri sergilendi. Program, Türk müzisyen Caner Sezgin'in kanun ve ud eşliğinde gerçekleştirdiği 'Türk Müziği' adlı resitalle son buldu. Davetlilerin ilgi odağı olan gastronomi atölyesi, Türk mutfağının çeşitli lezzetlerini tanıtarak etkinliğe damgasını vurdu.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir