İç Anadolu Bölgesi’ndeki tescilli yemekler

Ülkemizde birbirinden farklı bölgelerimizin ve şehirlerimizin olması yemek kültüründe de çeşitliği arttırıyor. Her yörenin lezzetli, iştah açıcı yemeklerinin bulunması Türk mutfağının ne kadar zengin olduğunu bizlere gösteriyor. Ülkemizin yemek kültürünün ün saldığını da biliyoruz.

Bütün damak tatlarına hitap edecek birbirinden güzel ve çeşitli yemekleri barındırıyoruz. Biz de sizler için İç Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlere ait coğrafi işaret tescilli yemekleri derledik. Bakalım nerede ne yiyebiliriz.

Konya – Etli Ekmek

Etli ekmek, Konya’da özel günlerin vazgeçilmez bir yemeğidir. Düğüne, açılışa ya da sünnete gideceğiniz de ilk göreceğiniz etli ekmektir. Ana malzemesi et, hamur ve sebzelerden oluşan etli ekmeğin boyunun azamisi 90 cm, eninin ise 20 cm. Konya’ya gittiğinizde yemeden dönerseniz pişman olursunuz.

Ankara – Ankara Tava

Ankara’nın protein değeri yüksek olan Ankara Tavasının ana malzemesi et ve şehriye. Bunların birleşiminden meydana gelmiş ve lezzetiyle de tescillenmiş yemeğin protein değerinin yüksek olmasından dolayı kemik gelişimine inanılmaz bir faydası var. Geleneksel olarak bakır kaplarda ve taş fırınlarda pişirilen yemek, günümüzde evlerimizde bulunan fırınlarda da pişiriliyor.

Kayseri – Pastırma

Türk mutfağında çiğ etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasından meydana gelen pastırmanın tarihini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız sizler için öğrendik. Orta Asya’dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu’ya gelmiş ve Kayseri’ye özgü olmuştur. Kayseri’nin pastırmalar diyarı olarak bilinmesinin sebebi budur. Orta Asyalı atalarımız sürekli at üzerinde seyir halinde olmasından dolayı bu yiyecek meydana gelmiş. Çünkü bu durumda eti yiyecek olarak seçmişler. Konakladığı yerlerde de eti yumuşatıp, pişirip yemişler.

Günümüzde ise Kayseri ve Kastamonu arasında pastırma rekabeti yaşanıyor. Yaşanacak tek rekabetimiz yemek olsun diyor ve pastırma yiyenlere de afiyet olsun diyoruz.

Eskişehir – Çibörek

Genelde ismi insanlar arasında çiğ börek olarak biliniyor ama yanlış olarak biliyor. İsmi çiğ börek değil, çibörektir. Genel olarak un, su ve tuzdan oluşan hamur yoğurulup dinlendiriliyor. Daha sonra açıldıktan sonra kıyma iç harcıyla kapatılıp kızgın yağ da pişiriliyor. Bu lezzet çatal bıçak kullanılmadan elle yeniliyor.

Sivas – Köfte

Sivas’a gittiğinizde her restoranda görebileceğiz bir lezzet olan köftenin özelliği, kıyma makinesinden geçirilmeden önce 1 gün tuzla bekletilmesi, daha sonra ise kıymanın 24 saat buzdolabında durması. Sonrasında çeşitli baharatlarla harmanlanan köfteler pişirilip, enfes bir lezzet haline geliyor.

Kırıkkale – Keskin Tava

Keskin Tava, kuzu pirzolanın tepsiye konulup 1 saat fırında pişirilmesinden meydana geliyor. Bu lezzet Kırıkkale evlerinin olmazsa olmazlarından bir tanesi.

Aksaray – Aksaray Bulaması

Köpük helvası olarak da bilinen Aksaray bulaması, görüntüsüyle adeta birer karı oluşturuyor. Beyaz görüntüsü ve içindeki cevizlerle inanılmaz bir lezzet haline gelen helva, Aksaray’da bütün restoranlarda ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor.

Karaman – Calla

Toprak bir güveç içerisinde kuşbaşı etin patlıcan ve baharatla harmanlanmasıyla hazırlanan Calla yemeği, 2 saat pişirilmesiyle hazır hale geliyor. Güveçten çıkarılan yemek yumuşacık etiyle ağızda dağılıyor. Karaman’a özgü bu lezzet de tescillenmiş bir ürün olarak ülkemizde pişiriliyor.

Kırşehir – Çullama

Çullama, yağsız etin un ve et suyuyla bulamaç haline getirilip pişirilmesiyle oluşuyor. Kırşehir’ in tescillenmiş bu lezzeti muhallebi kıvamıyla ağzınızda nefis bir lzzet bırakıyor.

Nevşehir – Testi Kebabı

Nevşehir’in Avanos ilçesindeki çanak ustalarının elinden çıkan testi içerisinde pişiyor. Testi kebabının içerisinde ise et, sebze ve baharatlar harmanlanıyor. Odun ateşinde pişen testi restoranlarda müşteri tarafından kırılıyor. Testi kebabının vazgeçilmesi Avanos testisi diyebiliriz.

Yozgat – Arabaşı

Arabaşı tavuk, kaz veya hindi etinden yapılıyor. Yozgat’a özgü bu yemek çorba ve hamurdan oluşuyor. Bu çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özelliği, ekmek ile değil de yanında hazırlanan hamurla çiğnenmeden yutulması diyebiliriz. Çiğnemeden yutulan yemeği, ilk defa yiyenler birazcık zorlanıyor.

Çankırı – Sarımsaklı Et

Kuşbaşı etin sarımsakla harmanlanıp piştiği yemek, Çankırı mutfağının en önemli yemeği.

Niğde – Bor Söğürmesi

Niğde’nin Bor ilçesine ait olan Bor Böğürmesi, kuzu kaburgası ve budundan yapılıyor. Kuzu kaburgasının sebzelerle buluştuktan sonra tepsiye dizilip, odun ateşinde pişirilmesinden meydana gelir. Odun ateşinin altına alevlerin arasında pişen yemek, genellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir