Büyüleyen ihtişamıyla Nuruosmaniye Camii

Yıllara meydan okuyan ve Osmanlı’nın nuru anlamına gelen Nuruosmaniye Camii’yi altyapısı ayakta tutuyor.

İstanbul’un şiirlere konu olan yedi tepesinden birinde yaptırılan cami, inşasında sulak zemini sağlamlaştırmak için oluşturulan altyapı sayesinde 270 yıldır ayakta duruyor.

Fatih’te bulunan ve geniş bir avlu ile çevrili olan Nuruosmaniye Camii’nin etrafında çeşme, sebil, medrese ve imaret bulunuyor. Camide yer alan 174 pencere sayesinde aydınlık bir ortam oluşuyor.

270 yıl önce bölge halkının isteği üzerine Fatih’te külliye olarak inşa edilen Nuruosmaniye Camii’nin inşa sürecinde eğimli zeminini sağlamlaştırmak için yapılan altyapısı, cami altında biriken suyun Haliç’e dökülmesini sağladı. Altyapı kapsamında yer alan kuyu ise hâlâ biriken suyun dışarıya tahliye edilmesi görevini üstleniyor.

“Nuruosmaniye sadece cami olarak değil, bir külliye kompleksi olarak inşa edildi”

Arkeolog Murat Sav, “Bu eğimli araziye büyük bir yapı kompleksini oturtacak şekilde teraslama için ister istemez böylesine bir altyapıya ihtiyaç var. Hem camiyi abidevi bir şekilde göstermesi hem suların tahliyesi açısından önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce tarihi yapıda yapılan çalışmalara kadar atıl durumda kalan altyapı, camiyle restore edildi. Restorasyon çalışmalarının ardından caminin zeminini güçlü tutmaya devam eden altyapı sayesinde burası sergilere ev sahipliği yapmaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir