Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru Türk Hava Yolları oldu

Türk Hava Yolları, Şanlıurfa’da bulunan, dünya üzerinde ilk yerleşik yaşam örneklerine ev sahipliği yapan Taş Tepeler Projesi’nin, 2024 ve 2029 arasında ana sponsorluğu ile karşılama ve araştırma merkezlerinin isim sponsorluğunu üstlendi.

THY ve Kültür ve Turizm Bakanlığının imza altına aldığı anlaşma ile Taş Tepeler Projesi kazı çalışmalarına destek vermenin yanı sıra küresel tanıtım faaliyetleri kapsamında bölge turizmine katkı sağlayacak etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Neolitik Çağ Araştırma Projesi, başta Göbeklitepe ve Karahantepe olmak üzere Çakmaktepe, Sayburç, Ayanlar, Sefertepe, Gürcütepe, Harbetsuvan, Yeni Mahalle, Kurt Tepesi, Mendik ve Yoğunburç gibi farklı kazı alanlarından oluşuyor.

İmza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin büyük bir arkeolojik potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Geçen sene Türkiye’de 720 noktada kazı ve kurtarma çalışması yapıldı ve dünyada bir rekor kırdık. Dünyada en çok yıllık kazı programı ve kurtarma çalışması yapılan ülke Türkiye oldu. Bu yıl, bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz ve 2026 itibarıyla yıllık kazı çalışma sayısını 800’e çıkararak, dünya genelindeki liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz.” dedi.

Ersoy, Karahantepe’deki çalışmaların uluslararası boyutuna ilişkin ise şunları kaydetti:

“Karahantepe ve Göbeklitepe’de özellikle Taş Tepeler Projesi’nde, Şanlıurfa Müzesi’nin denetiminde, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı ile birlikte detaylı bir çalışma yapıyoruz. Şu anda 21’i yabancı olmak üzere yaklaşık 32 üniversiteyle ve birçok akademik kurumla işbirliği yaparak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki en geniş kapsamlı, en büyük katılımlı arkeoloji projesi olarak da benimsenmiş durumda. Hatta Karahantepe geçen sene, 32 ülkeden 970 hakemin katıldığı bir süreçte dünyanın en önemli, arkeolojiden de önemli 9 projesinden biri olarak kabul edildi.”

“Türk Hava Yolları’nın Bakanlığımıza birçok desteği var”

Taş Tepeler Projesi konusunda Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunu önemli bulan Bakan Ersoy, “THY’nin Bakanlığımıza birçok desteği var. Özellikle arkeoloji ve tarihi eser kaçakçılığı konusunda. 2018’den bugüne kadar 7 bin 824 tane yurt dışına izinsiz kaçırılmış eserimizi tespit edip Bakanlık olarak ülkemize getirilmesini sağladık. Özellikle ülkemize gelişi kesinleşen eserlerimizin tamamı Türk Hava Yolları tarafından ücretsiz ve çok güvenli bir şekilde ülkemize getirilmiştir. Yani sadece sponsorlukla destekleri sınırlı değil, özellikle tarihi eser kaçakçılığı konusunda, son eserlerin ülkemize getirilmesi konusunda bize inanılmaz katkıları var.” değerlendirmesini yaptı.

“Taş Tepeler bölgesi dünya tarihi için önem arz ediyor”

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ise sponsorluk çalışmalarının kapsamına değinerek, şunları söyledi:

“Ülkemizin milli bayrak taşıyıcı hava yolu markası olarak, ülkemize her alanda katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Medeniyetin beşiği olarak bilinen ve bundan 12 bin yıl önce ilk yerleşim yerlerinin ve tarımın ortaya çıktığı, uzak mesafeler arasında ticaretin başladığı Taş Tepeler bölgesi sadece Türkiye için değil, dünya tarihi için de büyük önem arz ediyor. 12 yerleşim yerinden oluşan Taş Tepeler bölgesinde yürütülen kazı ve araştırma çalışmaları önümüzdeki dönemde daha da hızlanacak ve bölgenin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Türk Hava Yolları olarak Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru, inşa edilecek karşılama ve araştırma merkezlerinin de isim sponsoru olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ülkemiz kültürüne, turizmine ve ekonomisine katkı sağlamaya ve Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirme yolunda adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir