Mostar Köprüsü

Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke

Balkanlar, hem kültürel ve coğrafi yakınlığı hem de vizesiz olması sebebiyle her mevsim Türkiye’den sıklıkla ziyaretçi alan rotalardan biri. Balkan ülkeleri, eski Osmanlı toprakları olması nedeniyle hala bizden izler taşıyor. Bu nedenle Türk seyyahlar için kolaylıkla gezilebilecek bir tatil rotası oluşturuyor.

Adriyatik Denizi ile Karadeniz arasında kalan Balkanlar bölgesi, özellikle bütçe aşmayacak fiyatlarıyla cep yakmayan bir seyahat sağlıyor. Köklü tarihi, doğası, mimarisi ve lezzetli yemekleriyle dolu dolu bir tatil için Balkanlarda vizesiz seyahat edebileceğiniz 5 ülkeyi sizler için derledik.

ARNAVUTLUK

Güneyde Yunanistan ile komşu olan Arnavutluk, Balkan ülkeleri arasında daha az kalabalık ve daha ucuz olan bir ülke. Dünyanın en ucuz şehirleri listesinde ilk 10’da kendine yer bulan ülke, muhteşem kumsalları, uçsuz bucaksız yemyeşil ormanlarıyla Avrupa’nın en keşfedilmemiş rotaları arasında bulunuyor. Türk vatandaşlarına 90 günlük vizesiz kalma hakkı tanıyan ülkede fiyatların uygun olması ve alternatif ülkelere yakınlığı daha da cazip kılıyor.

Berat şehri

Hem tarih hem de doğa severler için el değmemiş Arnavutluk’ta başkent Tiran, keşfedilecek ilk durak olabilir. Tiran’da tarihi saat kulesi, Enver Hoca’nın eski anıt mezarı, ulusal müze, gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Ülkede Osmanlı izlerinin yoğun olarak görüldüğü “Bin pencereli şehir” olarak tanınan Berat şehri ise Tiran’dan sonra mutlaka uğramalısınız. Berat’ta Anadolu’dan aşina olduğumuz tarihi ahşap evlerle çevrelenmiş mahallelerde gezerken kendinizi hiç de turist gibi hissetmeyeceksiniz.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsini ettiği 2 bin 400 yıllık Mangalem kenti, müze kent olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tarihi ve kültürel dokusu bozulmadan bugüne kadar ulaşan kenti mutlaka gezmelisiniz.

MAKEDONYA

Klasik bir Balkan ülkesi olarak görülmesi gereken yerler bakımında çok çeşitliğe sahip olan Makedonya’yı gezmeye başkent Üsküp’ten başlamak doğru bir tercih olacaktır. Türkülere konu Vardar Nehri kıyısına kurulan Osmanlı şehri Üsküp’te ata miraslarıyla sık sık karşılacaksınız. Sokaklarda kulağınıza çalınan Türkçe cümleler, kendinizi evinizde hissettirecek. Üsküp’te görmebileceğiniz yerler arasında; Kurşunlu Han, Türk Çarşısı, 13 kemerli Taş Köprü ve Davut Paşa Hamamı bulunuyor.

Makedonya’da eviniz gibi hissettiniz yerlerden biraz uzaklaşarak kendinizi turist olarak hissedeceğiniz rotalara dönecek olursak Ohrid şehri sizi karşılıyor. Ohrid, dünyanın en eski Slav manastırı Sveti Naum Manastırı’nın da aralarında bulunduğu 365 kiliseye ev sahipliği yapıyor.

Aziz Yuhanna Kilisesi

Eşine az rastlanır kompleks olan Ohrid Su Müzesi, tarih öncesi çağlardan orta çağa kadar uzanan dönemdeki günlük yaşamı yansıtan örnekler sunuyor.

BOSNA HERSEK

Balkanlar turu denilince akıllara ilk gelen ülke olan Bosna Hersek, hüzünlü yakın tarihiyle anılsa da doğası ve mimari yapılarıyla hoş bir gezi deneyimi yaşamanızı sağlayacak. Katolik Batı Roma, Ortodoks Doğu Roma ve güneyine de Osmanlı eklendiği için “Balkanların Kudüs’ü” olarak da adlandırılan Saraybosna, Başçarşı’yla Osmanlı’ya selam dururken Saraybosna Katedraliyle dinlerin ortak buluşma noktası olduğunu gösteriyor.

Sönmeyen Ateş Anıtı

Bosna’da 2. Dünya Savaşı’nın izinde bir rota çizmek isterseniz savaşı simgeleyen Sönmeyen Ateş Anıtı ve Umut Tüneli’ni ziyaret etmeli ve Bosnalıların acılarını paylaşmalısınız.

Mimar Hayreddin tarafından 9 yıllık bir çalışma sonucunda tamamlanan Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’in en önemli yapısı. Geleneğe göre şehrin cesur erkekleri, düğün öncesi cesaretlerini göstermek için Mostar’dan atlarlarmış.

KARADAĞ

Karadağ, Adriyatik Denizi’nin kıyısındaki plajları ve coğrafi konumuyla adeta bir turizm cenneti. Özellikle Türk vatandaşları tarafından balayı tatili için tercih edilen Karadağ, vizesiz gidilebilecek en avantajlı ülkelerden. Berrak denizlerinden kayak ve tırmanış merkezlerine kadar ister yazın isterseniz de kışın rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz Karadağ’da pek çok spor faaliyeti gerçekleştirebilirsiniz.

Kartpostallık manzaralar oluşturan Sveti Stefan, küçük bir balıkçı köyü iken Osmanlı’dan korunmak için kale ile çevrelenmiş şimdilerde ise otel olarak hizmet vermektedir.

Sveti Stefan

Karadağ’ın dağlık yapısının meydana getirdiği Perast ve Lady of the rocks adaları’nın gizemli ve macera dolu görüntüsüyle adeta büyüleneceksiniz.
Güneşin batışını bulutların üzerinden izleyebileceğiniz Lovcen Milli Parkı’na uğramadan dönmeyin.

KOSOVA

Balkanlar’ın dağlarla çevrelenmiş bir diğer ülkesi Kosova’da gezmeye başkent ve en kalabalık şehir olan Priştine’den başlayabilirsiniz. Başkentte Osmanlı Dönemi’nden kalan önemli yapı Fatih Sultan Mehmet Camii’ne uğramalı, Kosova’nın dönem kıyafetleri ve göz kamaştıran mücevherlerini görmek Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz.

Fatih Sultan Mehmet Camii, 17. yüzyıldan sonra kilise olarak da kullanılmış fakat 2. Dünya Savaşı sonrasında orijinal haline geri kavuşmuştur. Ayrıca son yıllarda Türkiye’de de dillerden düşmeyen tiriliçe tatlısını ana vatanından yemeden dönmemelisiniz.

2 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir