Pasaport ücreti 2022
2022 Pasaport fiyatları

Pasaport ücreti 2022 | Pasaport nasıl alınır?

Yurt dışı hayaliniz varsa pasaport almanız şart! Peki pasaport ücreti ne kadar, pasaport nasıl alınır? En detaylı anlatım…

Yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk işlem pasaport başvurusunda bulunmak. Pasaport, sizin yurt dışında uluslararası kimliğinizdir.

Başvuru yapmadan önce pasaport çeşitlerine bakmalısınız. Ülkemizde 4 çeşit pasaport türü var.

  • Bordo pasaport (Umumi Pasaport)
  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
  • Gri pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
  • Siyah pasaport (Diplomatik Pasaport)

Bordo pasaporta her Türk vatandaşı başvurabilir fakat diğer pasaportlar için aynı şey geçerli değil. Çünkü yeşil, gri ve siyah pasaport almanız için bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor.

Pasaport çeşitleri
Pasaport türleri: Bordo Pasaport ve Yeşil Pasaport

PASAPORT NASIL ÇIKARTILIR?

Yurt dışına çıkmaya karar verdiyseniz aklınızda bir sürü sorular dolaşıyor olmalı. Bunlardan biri de muhtemelen “pasaport nasıl alınır”. Gerilmenize hiç gerek yok, çünkü pasaport çıkarmak oldukça basit. Yapmanız gerek ilk iş Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesine girip, önce ‘randevu al’a ardından da ‘pasaport için randevu al’a tıklamak. Ya da bunların hiç birine gerek yok bu linke tıklayarak direk randevu sayfasına ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada istenilen bilgileri doldurup randevu alma sürecini tamamlayabilirsiniz.

2022 PASAPORT FİYATLARI

Randevu sürecini tamamladıysanız yapmanız gereken bir sonraki işlem pasaport ücretini ödemek. Burada ödemeniz gereken iki tane ücret var. Bunlardan birincisi pasaport harç bedeli, ikincisi de pasaport defter bedeli. Ödeme işlemini vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

2022 Pasaport Ücreti
2022 yılında pasaport fiyatları grafikte göründüğü gibidir.
SüreHarç***DefterToplam
6 Ay309,40 TL225,00 TL534,40 TL
1 Yıl452,30 TL225,00 TL677,30 TL
2 Yıl738,40 TL225,00 TL963,40 TL
3 Yıl1.049,00 TL225,00 TL1.274,00 TL
3+ Yıl1.478,30 TL225,00 TL1.703,30 TL
*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

PASAPORT İÇİN İSTENEN BELGELER

Randevunuzu aldıysanız ve pasaport ücretini ödediyseniz, Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden önce yanınıza almanız gereken belgeler var.

İşte 2022 pasaport için gerekli evraklar:

  • T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,
  • Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
  • Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,
  • Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.)
  • Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
  • Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

VİZESİZ GİDİLEBİLEN ÜLKELER

Tüm işlemleri hallettiniz ve pasaportunuzun elinize ulaştığını varsayıyorum. Şimdi gideceğiniz ülkelere karar vermeniz lazım. Fakat vize ücretleri o kadar pahalı ki, ciddi bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Özellikle Schengen vizesi almayı düşünüyorsanız durum daha da vahim. Ama canınızı sıkmanıza gerek yok, çünkü vizesiz gidebileceğiniz birçok ülke var. Hem uçak bileti fiyatları uygun hem de bu ülkeler çok ucuz. Siz de vize ücreti ödemek istemiyorsanız “Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir