Yağ Camii adını nereden alıyor?

Adana’da gezilecek en güzel yerlerden biri de tarihi Yağ Camii oluyor. Tarihi yapı kiliseden çevrildiği için çevresinde görmeye değer birçok detay var. Bu detaylar yüzyıllardır varlığını sürdüren tarihi gözler önüne seren detaylar. Adana’daki en eski camilerden olan Yağ Camii adını da yapıldığı dönemde önündeki yağ pazarından alıyor. Yağ satılan pazar zaman çerisinde bu tarihi yapıya adını vermiş.

Saint Jacques adına yaptırılan Ermeni kilisesi zaman içerisinde camiye çevrilmiş. 1501 yılında restore edilen cami Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ‘Eski Camii’ olarak geçer. Cami yanındaki medrese kapısının üzerinde bir kitabe yer alıyor. Kitabede Ramazanoğlu Halil Bey tarafından kiliseden camiye çevrildiği ve 57 yıl sonra da Piri Paşa tarafından medrese yapıldığı yazmaktadır.

Adana Yağ Camii

YAĞ CAMİİ MİMARİSİ YAPISI

Yağ Camii’nin mimari yapısı dikdörtgen şeklindedir. Dört sütun sırası ile beş avluya ayrılmıştır. Yüksek kemerleri taşıyan sütunlar camiye farklı bir hava katmaktadır. Çok alçak olan sütunlar sivri kemerlerle birbirine bağlanmış. Avluların üzerini örten beşik tonozlar ulu camilerde rastlanan bir mimari özelliktir. Bu özelliği sebebiyle Selçuklu mimari yapısını hatırlatır kilise özelliği de görünmez.

Caminin mimari yapısı çok sade olmasına karşın avlu kapısı çok büyük ve gösterişlidir. Selçuk taç kapısı formunu yansıtan kapı herkesin büyük dikkatini çekmektedir. 1998 yılındaki Adana depreminde büyük hasar alan kapı restore edilerek günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır.

Yağ Camii

YAĞ CAMİİ NEREDE?

Yağ Camii Adana merkezde Büyük Çarşı semtinde yer alır. Eski Belediye Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı turistlerin mutlaka uğradığı güzide bir gezi adresidir. Büyük Saat mevkiinde bulunan cami yanındaki medrese ile beraber külliye görevi üstlenmiştir.

Adana Yağ Camii

YAĞ CAMİİ’NE NASIL GİDİLİR?

Adana şehir merkezine yakın bir noktada bulunan cami Tarihi Çarşı’nın tam ortasında bulunmaktadır. Şehir merkezinden kalkan dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir