Vizesiz pasaportsuz kimlikle gidilen 7 ülke

Yurt dışı seyahatlerinde yorucu vize işlemlerinden muzdarip olanlar için “kimlikle yurt dışına çıkma” fırsatı gezginlere kolaylık sağlıyor. Seyahat ederken planları alt üst edebilecek en büyük engellerden biri olan vize zorunluluğu, hayal kırıklığı yaratabiliyor. Fakat vizesiz hatta pasaportsuz gezi imkanı sunan ülkeler, gezginlerin yüzünü güldürüyor. Pasaporta dahi ihtiyaç duymadan yalnızca kimliğinizi alıp yurt dışı tatiline gidebilirsiniz.
Tüm yorucu bürokrasi işlemlerini unutarak Türk vatandaşlarının kimlikle gidebileceği 7 ülke bulunuyor.

Türk vatandaşları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ukrayna, Gürcistan, Moldova ve son olarak eklenen kardeş ülkemiz Azerbaycan, Sırbistan ve Bosna Hersek’e kimlik kartlarıyla giriş yapabiliyor.

PASAPORTSUZ YURT DIŞINA ÇIKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kimlikle yurt dışına seyahat ederken dikkat edilmesi gereken şeylerin başında kimliğinizin “çipli kimlik kartı” olması geliyor. Çipli kimliğiniz hazırsa yurt dışı çıkış formunu doldurup yurt dışı harcının yatırarak seyahate başlayabilirsiniz.

Çipli kimlik kartı

Giriş yaptığınız ülkenin polisinin damga vurduğu giriş formunu Türkiye’ye dönene kadar kaybetmemelisiniz.

İşte Türk vatandaşlarının kimlikle seyahat edebileceği ülkeler…

SIRBİSTAN

Doğu Avrupa’nın en hareketli ülkesi Sırbistan, Roma, Bizans, Osmanlı ve Avusturya Macaristan devletlerine yıllarca ev sahipliği yapmasıyla çeşitli kültürleri bir arada barındırmaktadır. Karma medeniyetlerin beşiği olarak kültür sempozyumu sunan Sırbistan, kapılarını Türk vatandaşlarına vize ve pasaport istemeden açmasıyla da oldukça cazip bir seyahat rotası.

Başkent Belgrad, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehir. Şehirde Orta Çağ mimarisiyle tarihte klasik bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. İstanbul ve Atina’dan sonra Avrupa’nın en eski şehri olan Belgrad’da tarih ve doğanın iç içe geçtiği noktalar bulmanız da mümkün. Tuna ve Sava Nehirlerinin buluştuğu yerde bir tepede bulunan Kalemegdan Parkı’nda Sırbistan’ın gelmiş geçmiş tüm tarihine şahitlik edebilirsiniz.

BOSNA HERSEK

Avrupa’nın kalbinde milletleri buluşturan ve Osmanlı izlerini taşımaya devam eden Bosna Hersek, büyük dünya savaşlarına sahne olsa da yüzyıllar boyu hoşgörü ülkesi olmanın simgesini taşımaktadır. Asırların başkenti Saraybosna’da camiler, çarşılar, medreseler ve hanlarda Osmanlı’nın ayak izlerini takip edebilirsiniz. Şehir, Katolik Batı Roma, Ortodoks Doğu Roma ve güneyine de Osmanlı eklendiği için “Balkanların Kudüs’ü” olarak anılmaktadır. Saraybosna’da; Başçarşı, Latin Köprüsü, Gazi Hüsrev Bey Camii, Saraybosna Katedrali, Vrelo Bosne Milli Parkı, Umut Tüneli mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Bosna Hersek’te başkent dışında Mostar Köprüsü, Blagay Alperenler Tekkesi ve son Osmanlı köyü Poçitel’i de görmeden dönmemelisiniz.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Türk vatandaşlarına pasaportsuz olarak kimlikle ülkeye giriş izni tanıyan yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ( KKTC), 30 günlük seyahat izni tanıyor. Yaz tatilinizi Kıbrıs’ın muhteşem plajlarına açılan lüks otellerinde değerlendirmek isterseniz kimliğinizi alıp kolayca giriş yapabilirsiniz.

GÜRCİSTAN

Türk vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkelerden biri olan komşu Gürcistan, turist olarak ziyaret etmek isteyenlere pasaportsuz olarak ülkede 1 yıla kadar kalma izni veriyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Old Tbilisi bölgesi

Başkent Tiflis, geniş caddeleri, gotik mimariye sahip binaları ya da rengarenk otantik evleriyle küçük bir Avrupa şehri esintisi sunuyor. Batum şehri ise daha modern yapısı ve Karadeniz doğasıyla hayran kalacağınız bir seyahat deneyimi sağlayacaktır.

UKRAYNA

İki ülke arasında imzalanan protokole göre Türk vatandaşları, vizesiz ve pasaportsuz olarak Ukrayna’da 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalma hakkına sahipler.

Lviv

Son zamanlara sıklıkla seyahat edilen ülkeler arasında yer alan Ukrayna’nın Lviv şehri, Orta Avrupa mimarisi, sanat dolu sokakları ve leziz sokak yemekleriyle eşine az rastlanır deneyimler yaşatıyor. Başkent Kiev ise kartpostallardan çıkmış gibi görünen St. Michael Manastırı, Aziz Sophia Katedrali ile daha mistik anlar sunuyor.

AZERBAYCAN

“İki devlet tek millet” mottosuyla hem kültürel hem de duygusal bağlarımızın bulunduğu Azerbaycan, binlerce yıldır hüküm sürdüğü topraklarında ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmayla bu yolculuk daha da kolay hale geldi. Yapılan anlaşmaya göre Türk vatandaşları, Azerbaycan’da vizesiz olarak 90 gün konaklayabilir.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü

Hazar’ın incisi, ateş ülkesi Azerbaycan’da modern tarihin iç içe geçmiş eserleri arasında dolaşabilir, aktif yanar dağda heyecanlı anlar yaşayabilir ve Azerbaycan’ın damak çatlatan enfes lezzetlerini tadabilirsiniz.

MOLDOVA

Moldova da diğer kimlikle seyahat edilebilen ülkeler gibi Türk vatandaşlarına 90 güne kadar konaklama hakkı sunuyor. Doğasıyla ön plana çıkan ülkede yeşil vadiler üzerine kurulmuş şato benzeri yapılar masalsı manzaralara sahne oluyor.

Old Orhei Kilisesi

Bunlar arasında özellikle Old Orhei Kilisesi, görenleri büyülüyor. Moldova ziyaretiniz için birkaç gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir