Azerbaycan Bakü

Azerbaycan’da gezilecek yerler – Vize yok, pasaport yok!

Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktasında olan bir ülkeden bahsedeceğiz. Burası kardeş ülke Azerbaycan’dan başka bir yer değil. Sıcakkanlı, misafirperver ve samimi olan Azerbaycanlıları zaten çok seviyoruz.

Üstelik Azerbaycan’a giderken ne vizeye ne de pasaporta ihtiyacınız var. Yeni tip kimlik kartınız varsa başka bir işleme ihtiyaç duymadan Azerbaycan’a direk gidebilirsiniz.

Vizesiz pasaportsuz kimlikle gidilen 5 ülke

Ama maalesef Azerbaycan turizmde hak ettiği değeri görmüyor. Belki de bu durum tanıtıma gerekli önemi vermediklerinden kaynaklanıyor olabilir. Bakü’den tutun da Şeki’ye kadar gerçekten zengin bir tarihe sahip. Başta Hazar Denizi sahilleri olmak üzere şehir merkezlerindeki camileri, tarihi kuleleri gezilecek önemli noktalar arasında.

BAKÜ

Azerbaycan’a gittiğinizde sizi modern görünümüyle ülkenin başkenti Bakü karşılayacak. Şehrin simgesi haline gelen ve geceleri renklendirilen Alev Kuleleri oldukça şık bir görünüme sahip. Sanata ilginiz varsa 900’ün üzerindeki eseri bünyesinde barındıran Çağdaş Sanatlar Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Kız Kalesi
  • Azerbaycan Halı Müzesi
  • Bakü Ateşgahı (Ateş Tapınağı)
  • Azer-ilme
  • Nizami Caddesi
  • Çeşmeler Meydanı
  • Azadlık Meydanı (Özgürlük Meydanı)
  • Bakü Bulvarı
  • Mini Venice
  • Haydar Aliyev Kültür Merkezi
  • Azerbaycan Ulusal (Devlet) Sanat Müzesi

ICHERI SHEHER

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Icheri Sheher ülkenin en tarihi bölgelerinden bir tanesi. Koruma altına alınan binalara 12. yüzyıldan kalma, eski surlarla çevrili Bakü kentinin bir parçası olan Kız Kulesi ve 13. yüzyılda inşa edilen Shirvanshah Sarayı dahildir.

Bu bölgeye sadece tarihi yapıları ve mimariyi görmek için değil, Azerbaycan’ın milli kıyafetleri görmek için de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Icheri Sheher’de birbirinden güzel hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.

GARASU VOLKANI

Azerbaycan dünya üzerinde en fazla çamur volkanına sahip olan ülke olma özelliğine sahip. Fakat ülkeye gelen birçok turist Garasu Volkanı’ndan bihaber. 1000 metrenin üzerinde çamur patlamasıyla ünlü Garasu’da tam 350 tane volkanik dağ var! Gazlar birikip belli bir seviyeye geldiğinde volkanik dağlar faaliyete geçiyor. İlk çamur volkanının 25 milyon yıl önce patladığı iddiaları var.

NAFTALAN

Azerbaycan topraklarının harikalarından biri de naftalan yağı. Bu yağı Naftalan şehrindeki kaplıcalarda bulabilirsiniz. Yağın içinde kalmak insanı daha zinde bir hale getiriyor. Öyle ki kervanlarla yolculuk edilen yıllardan beri burası bölgede oldukça popüler. Naftalan yanmayan ender yağlar arasında. Cilt sorunları, sırt ağrısı, romatizma, kireçlenme ve sinir gibi hastalıklar için birebir.

GOBUSTAN

Gobustan için Birleşik Krallık’taki Stonehenge’in Azerbaycan’daki versiyonu diyebiliriz. Elde edilen bulgular tarih öncesi döneme dair çok ayrıntılı bilgiler veriyor. Mağaralara ve kayalara çizilen resimler, mezar taşları, yerleşim yerlerindeki kalıntılar arkeolojik sorularına yanıt olabilecek nitelikte. Mağaralara ve kayalara çizilen resimler, mezar taşları, yerleşim yerlerindeki kalıntılar adeta tarihe ışık tutuyor.

HAZAR DENİZİ

Hazar Denizi aslında bir deniz değil. Bu devasa göl, dünyanın en büyük gölü kabul edildiğinden dolayı böyle bir isim almıştır. Hazar Denizi’nin yüzey alanı en son yapılan ölçümlere göre 371 bin kilometrekaredir. Hazar Denizi kıyında beş ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden biri olan Azerbaycan’da Hazar Denizi sahili oldukça güzel bir görünüme sahip.

SHİRVAN MİLLİ PARKI

2003’te resmi olarak koruma altına alınan Shirvan Milli Parkı, Hazar Denizi’ne yakın bir konumdadır. Bakü’nün güneyinde 54.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Milli parkta yarı çöl manzaraları ile karşılaşabilirsiniz. Ceylan, kirpi, kuğu, flamingo gibi hayvanları da görmeniz mümkün.

ŞEKİ

Şeki, Azerbaycan’ın en önemli ve en turistik şehirleri arasında yer alıyor. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden olan bu şehir 2500 yıl tarihe sahip. Şeki, İpek Yolu üzerinde olduğu için eskiden ipekleriyle ve tekstil ürünleriyle ön plana çıkıyordu. Şehirdeki tarihi yapı oldukça iyi korunduğundan dolayı Azerbaycan’a gelen turistlerin ilk ziyaret ettiği yerlerdendir.

ASTARA

Astara, Azerbaycan-İran sınırında bulunuyor. Ormanlarla ve dağlarlara çevrili olan şehir ülkenin en güzel şehirlerindendir. Astara’nın kendine has kafeleri, restoranları ve müzesi var.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir