Van Gölü havzasını ötücü kuğular ve flamingolar renklendiriyor

Van Gölü havzası, Sibirya’dan gelen ötücü kuğuların yanı sıra bu yıl göç etmeyen flamingolara ev sahipliği yaparak 240 kuş türünün kayıt altına alındığı bir araştırma alanı olma özelliğine kavuştu.

Van Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, binlerce farklı kuş türünü ağırlayarak doğaseverlerin ilgisini çekmekiyor. İlkbaharda Urmiye Gölü’nden gelen flamingolar, bu yıl göç etmedi ve Van Gölü havzasında kaldı.

Erçek Gölü çevresinde ve Van Gölü’nün Gevaş ilçesi ile İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde flamingoların göç etmemesi dikkat çekiyor. Aynı bölgelerde konaklayan Sibirya’dan gelen ötücü kuğular, doğa severleri cezbediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kuşların konakladığı bölgelerde denetimler yapıyor ve vatandaşları bilgilendiriyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel’e göre, bölgede 240 kuş türü tespit edildi. Flamingo sayısındaki artışı küresel ısınma etkisiyle açıklanıyor.

Adızel, Sibirya’dan gelen ötücü kuğaların kışı bölgede geçirdiğini belirterek, onların korunması ve güvenli bir ortamda bulunmalarının önemine vurgu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir