Kastanmonu

Evliyalar şehri Kastamonu’da gezilecek yerler- Doğal ve tarihi güzellikleri

Batı Karadeniz’in doğal ve tarihi güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehri Kastamonu, deniz, orman ve tarihin buluştuğu nadide gezi rotalarından. Dağlardan kanyonlara, yaylalardan plajlarına kadar doğanın tüm güzelliklerini yansıtan Kastamonu, kültürel zenginliğiyle de dikkat çekiyor.

Çeşitli Anadolu uygarlıklarına ev sahipliği yapan şehirde farklı kültürlerin miraslarıyla karşılaşmanız mümkün. Bunun yanı sıra dünyanın sayılı doğa harikaları arasına giren kanyonları ve mağaraları da adrenalin dolu bir gezi fırsatı sunuyor.

Kastamonu, Şerife Bacı Anıtı

Hem tarih hem de doğaya doymak isteyenler için Kastamonu’da gezilecek yerler, oldukça tatmin edici olacaktır. Leziz mutfağıyla da damaklara hitap eden Kastamonu yemekleri, yemek yemeği sevenler için doyumsuz seçenekler sunuyor.

Kastamonu’nun tarihi ve doğal güzelliklerini merak edenler için Kastamonu’da gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık.

KASTAMONU MERKEZDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Tarihle iç içe geçmiş bir sakin bir yaşamın hakim olduğu Kastamonu’nun merkezinde geçmişe tanıklık eden yapıların yanı sıra geleneksel el sanatlarını da yakından görme yapım aşamalarına dahil olma imkanı bulabilirsiniz.

  • Kastamonu Kalesi

Şehrin sembolü haline gelen Kastamonu Kalesi, 12. yüzyılda Komnenoslar tarafından yapılmıştır. Dönem içerisinde farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kalede ağırlıklı olarak Osmanlı ve Türk mimarisi izleri görülmektedir.

Kastamonu Kalesi

Kaleye çıkmak için uzun bir yokuşu tırmanmanız gerekse de yol boyunca size eşlik eden ahşap evler ve yöresel ürünler satan tezgahlara bakarken yorgunluğunuzu hissetmeyeceksin.

  • Kastamonu Saat Kulesi

Tarihi Hükümet Konağı’nın arka tarafında bulunan Kastamonu Saat Kulesi, rivayetlere göre 1885 yılında İstanbul Sarayburnu’ndaki yerinden sökülerek buraya taşınmıştır.

12 metre yüksekliğe sahip kule, günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır ve bir akşam üstü çevresinde bulunan kafede kuleye karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.

  • Nasrullah Camii

Osmanlı döneminde yaptırılan “ilk cami” ve İstiklal Marşı’nın ilk okunduğu yer olmasıyla büyük bir öneme sahip olan Nasrullah Camii, 1506 yılında Kadı Yakupoğlu Nasrullah tarafından yaptırılmıştır. Caminin göz alıcı işlemeleri Kastamonulu hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmıştır.

Kastamonu Nasrullah Camii
Kastamonu Nasrullah Camii

9 kubbeli caminin şadırvanında su havuzları bulunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele döneminde Nasrullah Camii’ne gelerek halka burada vaaz vermiştir.

  • Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
Kurşunlu Han
Kurşunlu Han

Kastamonu Aktarlar Çarşısı’nda yer alan Kurşunlu Han, Candaroğulları Beyliği hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. 1443-1461 yılları arasında yapılan han, önemli bir ticaret merkeziyken günümüzde otel olarak hizmet vermektedir.

  • Kastamonu Arkeoloji Müzesi

1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan bina, 1921 yılında İstiklal Mahkemesi, 1945 yılına kadar Türk Ocağı, Halk Fıkrası ve Kastamonu Gençlik Teşkilatı olarak hizmet vermiştir. Planını ünlü mimar Kemaleddin Bey’in çizdiği binada Mustafa Kemal Atatürk, şapka ve kıyafet inkılabı nutkunu vermiştir.

1952 yılında müzeye çevrilen tarihi yapıda çeşitli dönemlere ışık tutan zengin eserler sergilenmektedir.

KASTAMONU’NUN DOĞAL GÜZELLİKLERİ

  • Küre Dağları Milli Parkı

Doğanın heybetinin gözler önüne serildiği Küre Dağları, özellikle maceraseverler için biçilmiş kaftan. Kanyonlar, mağaralar ve şelalelerden oluşan milli park, 37 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. Türkiye’nin ilk Avrupa’nın Seçkin Milli Parkları Ağı’na dahil olan Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu görmeden dönmemeniz gereken bir adres.

  • Valla Kanyonu
Valla Kanyonu

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak adrenalin tutkunlarını ağırlıyor. Tehlikeli bir güzergaha sahip olan kanyonda yalnızca profesyonel rehber eşliğinde geçiş yapabilirsiniz. Kanyonun zirvesine ulaştığınızda sizi karşılayan seyir terasında manzarayı izlerken adeta nefesiniz kesilecek.

  • Horma Kanyonu

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan bir diğer doğa harikası Horma Kanyonu, bir ucundan diğer ucuna uzanan 3 kilometrelik ahşap platformuyla unutulmaz bir gezi deneyimi sağlıyor.

Horma Kanyonu

Amatör seviyedeki sporcuların geçmesi için de uygun olan kanyonda hangi köşeye bakarsanız farklı bir tabiat harikası kendine hayran bırakıyor.

  • Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu Cam Seyir Terası

Azdavay ilçesinde bulunan Çatak Kanyonu, şehrin bir diğer nefes kesen manzaralara sahip rotası olarak ön plana çıkıyor. 1 kilometrelik yürüyüş parkurunun ardından 1200 metre yüksekliğe çıkarak ulaşılan seyir terasında kanyonun en güzel halini izleyebilirsiniz.

  • Ilıca Şelalesi

Horma Kanyonu’nu geçtikten sonra ulaşılan Ilıca Şelalesi, 10 metreden dökülen suyun oluşturduğu havuzuyla yoğun ilgi görüyor. Yüzmek için oldukça geniş bir alana sahip olan şelale, yazın serinlemek isteyenlerle dolup taşıyor.

  • Ilgarini Mağarası

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Ilgarini Mağarası, 858 metre uzunluğu ve 250 metre derinliğiyle dünyanın en derin dördüncü mağarası olarak kabul ediliyor.

Yerel rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye edilen mağarada pek çok sarkıt ve dikit bulunuyor. Mağaranın doğal oluşumları dışında Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait mezarlar, sarnıçlar ve şapel mistik hava oluşturuyor.

  • Gideros Koyu
Gideros Koyu

Cide ilçesindeki Gideros Koyu, Karadeniz şeridinin en güzel köşelerinden birisi. Tarihi milattan öncelere dayanan koyun kadın savaşçı kadınlar topluluğu Amazonlar tarafından kurulduğu söyleniyor. Geçmişte korsanların da saklanmak için tercih ettiği koy usta yazar Rıfat Ilgaz’ında romanlarına konu olmuş.

  • Ilgaz Dağları Milli Parkı
Ilgaz Dağları

Kastamonu’nun güneyindeki Ilgaz Dağları Milli Parkı, özellikle kış tatillerinin önemli rotalarından. Her yıl binlerce kayak tutkununu ağırlayan Ilgaz Dağları, doğanın muhteşem anlarına şahit olmanızı sağlıyor. Ilgaz Dağları’nda kayak yapmanın yanı sıra doğa yürüyüşlerine katılabilir, bisikler turlarına çıkabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir