Umman Sultanlığı’nın en eski pazarlarından Mutrah Çarşısı

Umman’ın başkenti Maskat’taki, Mutrah çarşısı, Ahşap çatı altındaki renkli dükkanların sıralandığı tütsü kokan labirent şeklindeki dar sokaklarıyla ziyaretçilerine adeta zamanda yolculuk yaptırıyor.

Arap dünyasının en eskilerinden olan çarşı, içinde bulunan antika eserler, süs eşyaları, geleneksel el sanatları dükkanları, bakır, altın, gümüş, fildişi çanak çömlek eşyalar ve Umman hançerlerinin farklı türleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Şimdilerde ışıl ışıl olan bu iki yüz yıllık çarşı, bir zamanlar güneşten korunmak için yapılan ahşap tavanının altındaki dolambaçlı sokakları, dar ve uzun geçitlerinin derin uzantıları nedeniyle karanlıkta kaldığından Araplar tarafından Karanlık Çarşı olarak da isimlendirildi.

İki kapısı bulunan çarşıyı ziyaret etmek isteyen birçok insan Arap dünyasının mistik özelliğini koruyan bu çarşıyı ziyaret etmek için Maskat Kornişi’ne gelir. Bir kapısı Bahreyn Denizi’nin kıyısında bulunan çarşının diğer kapısı ise eski Maskat şehrine açılır.

Ziyaretçilerini iki katlı, kubbeli bir kapıyla karşılayan çarşıyı gezmek, bir miktar pratiklik gerektirse de, pazarın içinde kaybolmak da eğlencenin bir parçasıdır.

Birbirine bağlanan dar ve dolambaçlı sokakların arasında gizlenmiş, Hacer Dağları’ndan getirilen yepyeni raptiyelerle bezenmiş düğün sandıklarını, Zufar Savaşları’nda kullanılan halatlı tüfekleri, erkeklerin Umman kostümünü tamamlayan şık sandaletleri, hint eserleri satan dükkanlardaki ilginç parçaları bulmak, ziyaretçilerine her an bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir