Ada görünümlü kalede sular çekildi: Savunma yapısı gün yüzüne çıktı!

Tunceli’de, Urartular döneminde tepenin üzerine inşa edilen ve 1974’te Keban Baraj Gölü’nün suları altında kalmasıyla ada görünümüne kavuşan Pertek Kalesi’nin alt kısmında bulunan nizamiyesi, barajın su seviyesi düşünce ortaya çıktı.

ADA GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTU

Milattan önce 8’inci yüzyılda Murat Nehri’nin kıyısındaki sivri bir tepenin üzerine Urartular tarafından inşa edilen Pertek Kalesi, 1974 yılında Keban Barajı’nın kurulmasıyla su altında kalarak ada görünümüne kavuştu.

Pertek Kalesi
ASKERİ NİZAMİYE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Keban Baraj Gölü’nün mavi sularının ortasında bulunan Pertek Kalesi’nin Pertek yamacının kıyısında bulunan nizamiye, bu yıl kentte yaşanan kuraklıktan dolayı baraj suyu seviyesinin düşmesiyle ortaya çıktı. Ortaya çıkan yapılardan biri olan nizamiye girişinin, kaleye ulaşımın sağlandığı önemli bir nokta olduğu düşünülüyor.

Pertek Kalesi
DÖNEMİN SAVUNMA YAPISI

Zaman içinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi, Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarıldığı rivayet edilen önemli bir savunma yapısı olarak biliniyor. Kale, iç ve dış kale olarak iki bölümden oluşurken, içinde su sarnıçları ve tarihi odalar bulunuyor.

Pertek Kalesi
ŞEHRİN TURİSTİK DEĞERİ

Tarihi kale, konumu itibariyle Elazığ’da bulunan Harput Kalesi ve yine Pertek ilçesinde bulunan Sağman Kalesi ile görüş mesafesinde. Elazığ’dan Tunceli’ye seyahat edenler kale manzarası ile fotoğraf çekmenin keyfini yaşarken, kaleyi ziyaret etmek isteyenler ise feribot iskelesindeki gezi teknelerini kullanıyor.

Pertek Kalesi

“Pertek Kalesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştı

Kaleyi ziyaret eden Pertek Belediye Başkanı Recai Vural, “Bulunduğumuz Pertek Kalesi, Pertek ilçesi sınırları içerisinde. Kalenin tarihi, 2800’lü yıllara dayanıyor. 1974’te Keban Baraj’nın tutulmasından sonra bulunduğumuz bölge olan kale, yarım ada olarak görünümüne devam etti. Burada Urartuların inşa ettiği kalenin daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarıldığı rivayet edilir. Pertek Kalesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kalenin içini incelediğimiz zaman su sarnıçları, cıncıklı oda diye bilinen yerler vardır. İç kale ve dış kale diye iki bölümden oluşuyor. Kalenin doğusunda yerleşim alanı vardı. Orada iki tane cami vardı. O camileri de 1971 yılında OTDÜ, binanın tamamının taşlarını numaralandırarak ilçemize taşıdı. Şu anda Sungur Bey Camii ve Celebi Ağa Camii olarak Pertek’te ibadete açıktır.” dedi.

Pertek Kalesi

Nizamiye girişi olduğu kanaatindeyiz

Suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan yapı hakkında bilgi veren Vural, “Şimdi buraya dikkat ederseniz, eserin altındaki taşlar, su basmanı gibi görünüyor. İncelendiği üzere buranın kaleye çıkış yolu olduğu için Nizamiye olduğu kanaatindeyiz. Su çok nadir çekildiği için uzmanlar tarafından inceleme yapılmadı. Zira bu yol açılıyor ama bu eser pek açığa çıkmıyor. Dolayısıyla esas ne amaçlı olduğunu dair kesin bir şey söylememekle beraber Nizamiye girişi olduğu kanaatindeyiz. Çünkü diğer tarafta açık bir pencere, gözetleme yeri gibi yer var.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir