Kamerun Müslümanlarının nesilden nesile aktarılan geleneği

Kamerun’da Müslümanlar düğünleri, bayramları, Kur’an-ı Kerim hatimleri ve hafızlık merasimleri gibi mutlu anlarını vücutlarına yaktıkları kınalarla ilan ediyor.

Kına ağacının yaprakları kurutulup toz haline getirildikten sonra, bu toza su ve yağ ekleniyor. Bu halde uygulanan kınaya isteğe göre farklı renkler elde edebilmek için bazı bitkiler eklenebiliyor.

Sıvı veya toz halinde uygulanan kına, duruma göre vücudun el, kol, avuç içi, ayak, ayak tabanı, bacak, sırt gibi bölgelerine yakılıyor.

Kına genellikle mutlu anların ilanı için kullanılıyor

Hem kolay bulunabilmesi hem de ucuz olması sebebiyle çok tercih edilen kına, Kamerun’da evlenecek genç kızlar için vazgeçilmez ritüeller arasında yer alıyor.

Genellikle 4 gün süren düğünlerin ilk günü olan çarşamba ya da perşembe akşamı, gelin adayı geleneksek kıyafetler giyerek kına yakılması için düğün alanının ortasına getiriliyor.

Kadınların ve çocukların katıldığı ilk gece programında, müzik ve dans eşliğinde gelinin kollarına ve bacaklarına mutluluğu, huzuru ve aileyi sembolize eden kınalar nakşediliyor.

Kamerun’da halk, ramazan ve kurban gibi dini bayramlara, gençlik bayramı gibi ulusal bayramlara ulaşmanın mutluluğunu vücutlarına kına yakarak gösteriyor.

Kur’an-ı Kerim’i hatmedenler ya da ezberleyerek hafız olanlar, bu mutlu haberi çevresindekilere yine vücutlarına kına yaparak duyuruyor.

Kınanın hastalık, kötülük, nazar ve büyüden koruduğuna inanıyorlar

Ülkede kınanın hastalık, kötülük, nazar ve büyüden koruduğuna da inanılıyor.

Kına, yara, ayakta çıkan çıban, tırnak hastalıkları gibi cilt hastalıkları başta olmak üzere, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Kına sanatçısı Ghayna Morris, Kamerun’da kınanın kullanımıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kınanın, özellikle kadın hastalıklarına, enfeksiyonlara ve saç dökülmesine karşı çok etkili bir yöntem olduğunu belirten Morris, kınayı bazen yüz ve vücut maskesi haline getirerek cilt hastalıklarına karşı, bazen yakıp dumanını soluyarak kullandıklarını anlattı.

Morris, Kamerun’da kınanın aynı zamanda nazar, kötü düşünce ve büyüden korunmak için çok sık tercih edildiğini söyledi.

Kendi düğününde de kötü düşüncelerden korunmak için kına yaptırdığını ifade eden Morris, özellikle genç kızların evlilik öncesinde nazar ve büyüden korunmak için kendini kınayla koruma altına aldığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir