Rize’de yükselen muhteşem mimari: Zilkale

Rize’de gezilecek en güzel yerlerden biri Zilkale. Giden herkesi büyüleyen bir mimariye sahip olan Zilkale bölgedeki en önemli gezi yerlerinden biri. Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarına kurulmuş olan Zilkale dere yatağından yaklaşık olarak 100 metre yüksekte yer alıyor. Dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelen muhteşem mimari herkesi hayran bırakıyor.

Muhteşem yükselen mimarisiyle Zilkale

Zilkale içerisinde üç önemli yapı bulunuyor. Bunlardan birincisi muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kule dört katlı olarak inşa edilmiş. Bunu kiriş delklerinden de anlayabiliyoruz. Zilkale yüksek bir konuma inşa edilmiş ve muhteşem manzarası var. Yemyeşil Karadeniz doğasını kucaklayan kale gezmeye keşfetmeye değer bir adres.

Zilkale

Zamanında Osmanlı İmparatorluğu bölgeyi fethettikten sonra Zilkale’yi aktif olarak kullanmıştır. Burada bulunan iki tane el topu günümüzde Trabzon Müzesi’nde sergileniyor. 2011 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan kale ziyarete açılmış ve o günden beri ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur.

14. ve 15. yüzyılda inşa edildi.

ZİLKALE NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan tarihi yapının ilk yapılış tarihi kesin bilinmemekle beraber tahmini olarak 14. yüzyıl ya da 15. yüzyılda inşa edildiği söyleniyor. 1800’lü yılların sonuna kadar kullanılan kale günümüzde müze görevi görmektedir.

Meşhur Zilkale Fırtına Deresi üzerinde yükseliyor.

Tarihin ve doğanın iç içe geçtiği muhteşem bir yer olan Zilkale ziyaretçilere muhteşem bir doğa keyfinin yanı sıra harika atmosfer de sunuyor. Çevresi tamamen yemyeşil yaşam alanından oluşan kalenin manzarası da Karadeniz’in meşhur Fırtına Deresi. Kaleye çıkan herkes mimarisini inceleme fırsatı bulurken yeşil dinlendirici büyüsüne de kapılıyor.

Zilkale’ye nasıl gidilir?

ZİLKALE’YE NASIL GİDİLİR?

pazar ilçesini geçtiğinizde Çamlıhemşin yol ayrımına girmeniz gerekiyor. Buradan 22 kilometre sonra Çamlıhemşin’e varacaksınız. Ayder‘e sapmadan yolu takip edin Mollaveyis’e ulaşın. Yolun dereden yükseldiğini göreceksiniz. Biraz daha yol aldığınızda Zilkale sizi tüm ihtişamıyla karşılıyor olacak. Her yıl binlerce turisti ağırlayan Zilkale gezginlerin uğrak yeri olduğundan her mevsim kalabalık. Rize’nin meşhur yemeklerini tadabilir siz de bu elsiz güzellikteki gezi yerini keşfedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir