Mersin Kız Kalesi

Mersin gezi rehberi: Mersin’de gezilecek yerler

Mersin’in Akdeniz’in gizli kalmış şehirlerinden bir tanesi. Antalya kadar popüler bir hale gelmese de en az onun kadar doğal güzelliğe ve tarihe sahip. 

Hititlere, Firiglere, Asurlulara, Makedonyalılara, Perslere, Bizanslılara ve Romalılara ev sahipliği yapmış bu kadim şehirde nereye baksanız tarihi yapılar, antik kentler görmeniz mümkün. Maalesef birçoğumuz bu eserlerde ve yapılardan bihaber.

Mersin, resmen tarihi miras üzerine kurulmuş. Ne yazık ki gerekli çalışmaların yapmaması ve gerekli değerin verilmemesinden dolayı Akdeniz’in mütevazı bir şehri olarak hafızalara kazındı. 

Ülkemizin en güzel koylarına ve en geniş limanlarına sahip olan, farklı etnik grupların bir arada huzur içinde yaşadığı ve leziz mutfağıyla ziyaretçilerini mest eden Mersin, gezilip görülmesi gereken bir şehir.

İşte Mersin gezi rehberi: Mersin’de gezilecek yerler

1- KIZ KALESİ

Mersin’in sembolü olacak kadar ön plana çıkan Kız Kalesi, bölgenin en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer alıyor. Kalenin kıyıya olan mesafesi 300 metre ve bulunduğu 15,000 m²’lik adanın neredeyse tamamını kaplıyor. Bu tarihi kaleye ulaşmak için ise ilçenin kıyı kesiminde yer alan balıkçı teknelerine binmeniz yeterli.

Kız Kalesi’nin dillere destan olmuş bir de hikayesi var. Efsaneye göre; Korykos kralı bir gün fal baktırıyor ve falda kızının yılan sokmasından öleceği söyleniyor. Bunun üzerine kral, acilen karadan uzak, kimsenin ulaşamayacağı bir kale yapılması emrini veriyor. Bir ada üzerine kurulan kalede kralın kızı ve hizmetçisi yaşamaya başlıyor. Kızın canı birgün üzüm ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür.

Mersin Kız Kalesi

2- KLEOPATRA KAPISI

Mersin’in en öneli tarihi yapılarından olan Kleopatra Kapısı, Tarsus’ta bulunuyor. İlçenin sembolü haline gelen bu kapının diğer adı ise Deniz Kapısı’dır. 

Kleopatra Kapısı adını Mısır’ın efsaneleşen kraliçesi VII. Kleopatra’dan almıştır. 

Mersin Kleopatra-Kalesi

3- DENİZ MÜZESİ

Mersin Deniz Müzesi, sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın en önemli deniz müzeleri arasında yer alıyor. Genelde Akdeniz’deki savaşlar tarihini aktaran müze, 500’den fazla obje ve 800 kitaplık kütüphanesi ile Mersin’de gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almalı.

Deniz Müzesi Mersin

4- YERKÖPRÜ ŞELALESİ

Mersin’in saklı cenneti olan Yerköprü Şelalesi, harika doğasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ”tabiat anıtı” olarak tescillenen bu doğa harikası Yerköprü Şelalesi, bozulmamış sarkıtları ve zengin bitki örtüsüyle son dönemde adından sıkça söz ettiriyor.

5- CENNET CEHENNEM OBRUKLARI

Mersin’in Silifke ilçesinin merkezine 21 kilometre mesafede bulunan Narlıkuyu bölgesinde yer alan Cennet Cehennem Obrukları adıyla bilinen turistik bölge, Mersin’de gezilecek yerlerden bir tanesi. Doğal yollarla bin yıllar içerisinde oluşmuş bu derin mağaralardaki cennet çöküğü ve cehennem çukuru adı verilen iki mağaranın arasındaki mesafe 80 metre civarındadır. Bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Elips biçimindeki ağız kısmı çapları 250 m ve 110 m olup derinliği 70 metredir. Çökük tabanının güney ucunda 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise bulunmaktadır. 

Mola verdiğinizde “Mersin’de ne yenir” diye düşünmenize gerek yok, sizin için araştırdık.

6- ADAM KAYALAR

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan kabartmalar, sarp yamaçlara inşa edilmiş. Milattan önce 3. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Adam Kayalar kabartmaları, yılllardır gizemini koruyor. Bu kayalar, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistleri tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Adam Kayalar’ın 250 yılda işlendiği tahmin ediliyor. 9 niş içerisinde 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri bulunuyor. Ve kabartmaların altındaki yazıların onlarca yıl geçmesine rağmen orijinalliğini koruması da oldukça dikkat çekici.

7- GÜLEK KALESİ

Gülek Kalesi aslında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların beğenilmesiyle popüler hale geldi. Küçük fotoğraf hileleriyle sanki uçurumun kenarındaymışsın hissiyatı veren kaleye her yıl yüzlerce ziyaretçi geliyor. Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Gülek Boğazı’na hakim bir noktada bulunan kale, uçurumun kenarında bir kayada oturulup aşağıdaki otoyolun izlendiği görüntüsü ile ön plana çıkıyor. Gülek Kalesi’ni istediğini gün ve saatte ziyaret edebilirsiniz.

Uçurumun kenarında fotoğraf: Gülek Kalesi
Paraguay’ın Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez Peralta, Mersin’in Tarsus ilçesinde fotoğraf meraklılarının uğrak yeri olan Gülek Kalesi içerisinde bulunan ve kadraj oyunuyla uçurumda duruluyormuş görüntüsü veren kayada fotoğraf çektirdi.

8- ANEMURİUM ANTİK KENTİ

Anemurium Antik Kenti, Anadolu’nun güneyindeki en uç noktada bulunan Anamur Burnu’nun yer alıyor. Bu ismin anlamı ise ‘rüzgarlı yer’ demek. 

M.Ö. 4. yüzyılda var olduğu bilinen Anemurium Antik Kenti, 260’da Sasaniler tarafından ele geçirildi ve 4. ve 5. yüzyıllarda bölgeye gelen korsanlarca sıklıkla tahrip edindi. 650 senesinde Arap akınlarına uğrayan Anemurium, bu tarihten sonra kaderiyle başbaşa bırakılarak terk edilir. Daha sonra Anadolu Selçukluları’nın 12. ve 13. yüzyılda bu bölgeyi ele geçirmesiyle Anemurium kenti Türk egemenliğine geçer.

Mersin Anemurium Antik Kenti

9- ASHAB-I KEHF MAĞARASI

Birçoğumuz Ashab-ı Kehf’i hakkında az da olsa bilgiye sahipiz. İşte o olayın gerçekleştiği yer olarak iddia edilen bu mağara Mersin’in Tarsus ilçesine 12 km uzaklıkta yer alıyor. Aynı zamanda halk arasında mağaraya ‘Yedi Uyurlar’ deniliyor.

İslam ve Hıristiyan dinlerinde özel bir yeri olan Ashab-ı Kehf Mağarası (Yedi Uyurlar Mağarası) her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

10- ANAMUR SAHİLİ

Anamur Sahili, Mersin’in merkezine uzak olmasına rağmen şehrin en turistik yerleri arasında. Tam 17 kilometre uzunluğundaki sahil ve plajıyla ülkemizdeki en uzun sahillerden birine sahip. Anamur Sahili tertemiz olduğundan dolayı istediğiniz yer noktadan denize girebilirsiniz.

11- UZUNCABURÇ

Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan, Helenistik dönemlerden kalma tarihi ve turistik bir gezi noktasıdır. İbadethane olarak kullanılmış Uzuncaburç, Mersin’in en iyi muhafaza edilmiş tarihi yerlerindendir ve mutlaka görülmesi gereken bir eserdir.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir