300 yıllık saatler Topkapı Sarayı’nda yeniden hayat buldu

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nın saat koleksiyonunda bulunan nadide saatleri restore ediyor. Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi’nde gerçekleştirilen restorasyon kapsamında, 300 yıllık İngiliz yapımı iki büyük saat, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı’nda sergilenecek.

"James Newton" ve "Markwick Markham & Perigal" imzasını taşıyan saatler, Osmanlı Sarayı için özel olarak üretilmiş ve "Osmanlı Pazarı Saatleri" olarak biliniyor. Ahşap kasaları, pirinç kakma, bağa kaplama, altın varak, yağlı boya manzara ve çiçek tasvirleriyle süslenmiş olan saatler, Osmanlı estetiğini yansıtan kubbeli formuyla dikkat çekiyor. Ancak, saatlerin kimin için üretildiği veya kime hediye edildiği hakkında bilgi bulunmuyor.

Milli Saraylar Saat ve Müzik Aletleri Koleksiyon Sorumlusu Ünal Tanrıverdi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zamanı ölçmenin ve kayda almanın her medeniyet için önemli olduğunu anlattı.

Osmanlı toplumunda namaz vakitlerinin takip edilmesi ve kayıt altına alınması için saatlerin büyük önem taşıdığını belirten Tanrıverdi, şunları söyledi: "Üretilen saatler, tasarım ve süslemelerine gösterilen özenle adeta saat ve bilimin buluştuğu yer haline gelmiştir. Milli Saraylar saat koleksiyonu, hem mekanik aksamları hem de sanat değeri açısından dünya saatçiliğinde önemli bir yer tutmaktadır. 18. yüzyıl üretimi, İngiliz menşeli saatlerin bakımı, nakkaş olarak bilinen restoratörler tarafından yapılmaktadır. Sanatkarane üsluptaki eserlerimiz en kısa süre içinde ziyaretçilere sunulacaktır."

Tanrıverdi, kubbeli ve müzik aksamı olan saatlerin 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı’da yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Kalemkar Demet Buldu ise, saray koleksiyonuna ait nadir eserlerin ömrünü uzatmak için konservasyon çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalar sırasında eserlerin orijinal desenlerine müdahale etmediklerini, sadece zemin üzerindeki estetik bozulmaları giderdiklerini ifade etti.

Restorasyonun son aşamasına gelen saatler, mekanizmalarıyla birleştirilerek sergilenmeye hazır hale getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir