Mersin’de ne yenir, Mersin’in neyi meşhur?

Akdeniz bölgesinin en gözde şehirlerinden Mersin, sadece tarihi ve doğasıyla değil, yemek kültürüyle de adından sıkça söz ettiren bir kent. Komşusu Adana kadar yemekleriyle ön plana çıkmasa da Mersin mutfağında da birbirinden lezzetli yemekler var.

Mersin’de ne yenir sorusuna direkt cevap vermek oldukça zor. Bir sahil şehri olan Mersin’de deniz ürünlerinden kebaba, mezelerden tatlılara kadar uzanan birbirinden leziz yemekler var.

Lezzet turuna tabii ki Mersin’in sembolü haline gelen tantuni ile başlayın fakat karnınızı tıka basa doldurmayın, çünkü bu şehirde keşfetmeniz gerek birbirinden güzel yemekler var. Eğer tüm bu lezzetleri tatmak lazım diyorsanız, bir iki kiloyu göze alın.

Şimdi kendinizi biraz şımartma zamanı… Mersin’in lezzet şöleni sunan sofraları sizi bekliyor…

Lezzet turuna başlamadan önce Mersin’de gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

1- Ağız sulandıran tantuni

Mersin denilince akla ilk olarak tantuni geliyor. Etler pişerken yağına bandırılmış lavaş, ince ince doğranmış etle buluşunca oraya harika bir lezzet çıkıyor. Adettendir tantuni yerken üzerine limon sıkılır, bir de yanında acı biber turşusu olması şart. Tabii tercih yine de sizin.

2- Leziz bir meze: Humus

Lezzetli bir humus yemek istiyorsanız fazla düşünmeden rotanızı direkt Mersin’e çevirin. Burada humusun lezzeti çok başka! İster sade, ister pastırmalı yiyin, humus için gideceğiniz adresiniz belli…

3- Sofraların vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

Mersin sofralarının vazgeçilmezi konumunda olan kerebiç tatlısı, irmikten yapılan kurabiye, içine koyulan fıstık ile mükemmel bir hal alıyor. Bu harika lezzet, şehrin en popüler tatlısı. Altındaki köpük de kerebiçe farklı bir tat katıyor. Mersin’e kadar gidip kerebiç tatlısı yemeden dönülmez.

4- Farklı bir lezzet: Batırık

Batırık, Mersin’in yöresel yemekerinden biri. Hem sıkma şeklinde hemde çorba şeklinde yapılabiliyor. Sıkması mercimek köftesine andıran batırık, lezzet olarak biraz daha farklı. Batırığı farklı yapan ise içine konulan tahin. Mutlaka denenmeli.

5- Mersin’in özel kebabı: Tarsus kebap

Çok can alıcı bir noktaya geldik. Tarsus kebabı mı, Adana kebabı mı? Bu sorunun cevabını vermek çok zor. Çünkü Tarsus kebabının Adana’dakinden aşağı kalır yanı yok. İçine koyulan soğanı, kırmızı biberi, maydanozu ile iyice yoğrulan kıymanın piştikten sonraki lezzeti ağız sulandırıyor.

6- Yörüklerin mirası: Sıkma

Bildiği üzere Mersin’de yoğun bir Yörük nüfusu var ve bu sıkma denilen lezzet de Yörüklerin mirası. Kahvaltıların olmazsa olması sıkma, peynirli, patatesli ya da kıymalı iç harcıyla yapılıyor.

7- Cezeryesiz olmaz…

Mersin’in en güzel lezzetleri arasında yer alan cezerye, bölgede sıkça yenilen bir tatlı. Önce havuç haşlanıyor, sonra püre haline getirilip ceviz ve şeker katılıyor. Cezerye bazı yerlerde döner şeklinde de satılıyor.

8- Ciğersiz lezzet turu mu olur?

Türkiye’de belli başlı bölgelerinde ciğer farklı usullerle yapılıyor. Mersin’in kendine has ciğeri adeta parmak yediriyor. Kuzu ciğeri ile kuyruk yağının peş peşe şişe dizilmesiyle yapılan ciğer mangalda pişiriliyor ve envai çeşit mezeyle birlikte sunuluyor.

9- Bir çorba iyi gider

Mersin’in karışık çorbası, tam şifa deposu. İster yaz, ister kış mevsiminde olsun her zaman içilir. Yoğun olarak tavuk etinin bulunduğu ve içinde mercimek, nohut gibi birçok bakliyatın olduğu lezzetli bir yöresel yemek.

10- Deniz mahsülleri de var

Ülkemizde sadece Mersin’de yoğun bir popülasyona sahip yengeçler için uzak illerden kalkıp gelenler de var. Yengeçler dalyanda karaya yakın yerlerde kurulan tuzaklarla avlanıyor. Rengi gerçekten mavi mi diye soruyorsanız evet, canlıyken mavi. Ama pişince rengi değişiyor ve turuncu, bacakları bol etli bir deniz ürününe dönüşüyor. Yanında acı biber katılmış, limonlu bir sosla servis ediliyor.

1 yorum
  1. İş gereği bir süre kaldığım bu güzel şehirde bir porsiyonuna 6 adet düşen Fındık Lahmacun da cok unludur. Tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir