Islam-Arastirmalari-Merkezi

İstanbul’un en iyi kütüphaneleri

Günümüzde internetin her eve hatta cebe kadar girmesiyle bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Haliyle bu durum da kütüphanelere olan ilgiyi azalttı. Ama hala internette bulamayacağınız birçok bilgiyi kütüphanelerin tozlu raflarında bulabileceğinizi unutmayın. Ender bulunan ve çok değerli bilgilere erişebileceğiniz tek yer kütüphanelerdir.

Medeniyetlerin başkenti İstanbul’da da birbirinden değerli onlarca kütüphane bulunuyor. İstanbul’daki bu kütüphaneler araştırmayı, okumayı, ders çalışmak ve farklı bilgilere ulaşmak isteyenleri bekliyor.

BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ

1884’te Kütüphane-i Umumi-i Osmani ismiyle kurulan kütüphane, diğer kütüphanelerden biraz farklı. Tarihi yapısından kaynaklı olsa gerek içinde çok farklı bir atmosfer var. Arıca ülkemizin ilk devlet kütüphanesi olma özelliğine sahip.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, bakımlı ve rahat okuma salonları, geniş arşivi, zengin e-kitap ve sesli kitap koleksiyonuyla İstanbul’un nadide kütüphaneleri arasında bulunuyor. Konumu sebebiyle de hemen hemen herkesin rahatlıkla ulaşacağı bir noktada yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin haftanın her günü 24 saat hizmet verdiği bilgisine ulaşıyoruz.

Adres: Turan Emeksiz Sok. No: 6 34126 Beyazıt – İSTANBUL

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

SÜLEYMANİYE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nin temelleri 1557’de Süleymaniye Külliyesi kurulduğunda atıldı. Tarihe, edebiyata ve yazma eserlere ilginiz varsa İstanbul’da ziyaret etmeniz gereken bir kütüphane burası. Kütüphane, çok geniş bir arşive sahip. Yazma eserlerin dijital kopyalarını görüntüleyip, kolayca temin edebilirsiniz.

Kütüphanenin okuma salonundan eserlerin dijital görüntülerine, hafta içi 09:30 – 16:30 saatleri arasında, eserlerin dijital kopyalarına ise hafta içi 09:00 – 13:00 ve 13:30 – 16:30 arasında ulaşabilirsiniz.

Adres: Ayşe Kadın Hamam Sok. No: 27 Fatih – İSTANBUL

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi

İSTANBUL ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

Derin tarihe sahip olan İstanbul hakkında araştırma yapmak istiyorsanız mutlaka İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne bir göz atmalısınız. Çok amaçlı hizmet veren kütüphanede basılı ve elektronik bilimsel kaynaklara ulaşmanız mümkün. Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü ve Bizans Araştırmaları Bölümleriyle araştırmacılara geniş bir yelpaze sunuyor. Ayrıca 18 bin fotoğraflık Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları Koleksiyonu ve Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu’nun yanı sıra; gravür, harita, Cüneyd Orhon imzalı 1083 adet müzik notası, İstanbul’un tarihi ve mimarisine dair 10 bin civarında gazete kupürüne ulaşmak mümkün.

Galeri ziyaret saatleri;
Pazartesi – Cuma 11.00 – 19.00

Kütüphane ziyaret saatleri;
Pazartesi – Cuma 13.30 – 16.30

Adres: Meşrutiyet Cad. No: 47 Tepebaşı, Beyoğlu – İstanbul

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İSLAM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ (İSAM)

İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel kütüphanesidir. Yaklaşık 295 bin kitap ve yaklaşık 4 bin süreli yayın bulunan kütüphanede önemli isimlerin kitap koleksiyonları da bulunuyor.

Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:40, 34672 Üsküdar/İstanbul

Açık olduğu saatler: Haftanın 7 günü, 09.00-23.00 arası

MERKEZEFENDİ ŞEHİR KÜTÜPHANESİ

İstanbul’un en iyi kütüphaneleri arasında yer alan Merkezefendi Şehir Kütüphanesi, 24 saat açık ve öğrenci dostu bir kütüphanedir. Ve konum olarak da oldukça kolay ulaşabileceğiniz bir noktada. Hem metrobüsle hem de tramvayla gidebilirsiniz. Ayrıca kütüphanede haftanın belirli gün ve saatlerinde ücretsiz çorba, çay ve kahve ikramları yapılıyor.

Adres: Merkezefendi Mahallesi, Dere Sk. No:7, 34015 Zeytinburnu/İstanbul

Açık Olduğu Saatler: 7 gün / 24 saat

ATATÜRK KİTAPLIĞI

Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet döneminde kurulan ilk kütüphanelerden biridir. Kitap konusunda İstanbul’un en zengin kütüphaneleri arasında yer alıyor. Kitaplıkta tam 500 bine kitap bulunuyor.

Kütüphanenin kurucularından Osman Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan ve Muhsin Ertuğrul başta olmak birçok kişinin şahsi kitap koleksiyonları da bu kütüphanede.

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim, Beyoğlu – İstanbul

Açık olduğu saatler: 7 Gün / 24 Saat

SALT ARAŞTIRMA

Özgün ve güzel mimarisi sayesinde İstanbul’daki en sevilesi kütüphanelerden biri, sergi mekanı Salt’ın Galata’daki kitaplığı. Pazartesi harici her gün yararlanabileceğiniz Salt Araştırma’nın arşivi sanat başta olmak üzere, birçok alanda son derece tatmin edici.

2 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir