Dünyanın en güzel kütüphaneleri

Tarihin tanığı arşivleri, usta yazarların eserlerini birer hazine gibi saklayan kütüphaneler, eşsiz mimarileriyle de dikkat çekiyor. Gezilecek, görülecek ve keşfedilecek adresler dendiğinde ilk olarak popüler şehirlerin popüler yerleri ya da müzeler gibi daha turistik mekanlar akla gelir. Fakat şehirlerin gizli dünyalarına açılan kapıları kütüphaneler, hem kültür keşfi hem de huzurlu ortamlarıyla en iyi dinlenme mekanlarıdır. Kütüphanelerde yüzyıllar öncesinin hikayelerine belki de fantastik evrenlere yolculuğa çıkabilirsiniz. Gerek arşiv kayıtları gerek kıymetli yazarların eserlerini saklamasının yanı sıra kütüphanelerin mimari özellikleri de kendine hayran bırakıyor.

İstanbul’un en güzel kütüphanelerini merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanında Ortaçağ’ın göz kamaştıran gotik ve barok mimarisini yansıtan bazen de modern çağa ayak uydurarak sadeliğiyle huzuru yansıtan kütüphaneler bir sonraki gezinizde yeni keşif rotanız olabilir.

Admont Abbey Kütüphanesi- Avusturya 

Olağanüstü tavan freskleriyle dünyanın en güzel kütüphaneleri listesine giren Admont Abbey Kütüphanesi, beyaz, pembe, altın ve mavi renklerinin eşine az rastlanır bir uyum içinde göz kamaştırdığı duvarları ve oyma detaylı kitaplık işlemelerinden gözlerinizi alamayacaksınız.

Admont Abbey Kütüphanesi

Geniş bir bahçe içerisindeki Admont Abbey’in bahçesinde Neptün Çeşmesi, Abbey Kilisesi de bulunuyor. Avusturya’da bir manastıra ait olan bu kütüphane, dünyanın en büyük manastır kitaplığına ev sahipliği yapıyor.

Trinity College Kütüphanesi- İrlanda 

İrlanda’nın başkenti Dublin’de vaha olarak bilinen Trinity College Kütüphanesi, dünyanın en gözdelerinden. 200 binden fazla esere ev sahipliği yapan kütüphanenin tarihi 300 yıla dayanıyor. Adeta bir şatoya benzeyen Trinity College, 65 metre uzunlukta koridoru ve ortama en büyüleyici atmosferi katan 14 metre yüksekliğindeki tavanıyla inanılmaz bir mimariye sahip. Küçük odacıklardan oluşan kütüphanede kitaplar, koridorun sağında ve solunda bulunan odacıklara yerleştirilmiş ve her odanın girişinde büyük filozofların ve yazarların büstleri sizi selamlıyor.

Trinity College

Parşömen kokuları arasında tarihte yolculuğa çıkmak isteyenler için Trinity College biçilmiş kaftan.

Royal Portuguese Cabinet of Reading (Portekiz Kraliyet Okuma Odası)- Brezilya 

The Times dergisi tarafından dünyanın en güzel dördüncü kütüphanesi seçilen Royal Portuguese Cabinet of Reading, adının hakkını sonuna kadar veriyor. Devasa avizelerle dekore edilmiş bir salona sahip olan kütüphanede vitray pencereler, biraz karmaşık koyu renkli ahşap kemerlerin kestiği mavi duvarlar, tavanın altın sarısı işlemeleriyle yarışır bir halde göz kamaştırıyor.

Kütüphane Brezilya’da olmasına rağmen neden Portekiz adını aldığını merak etmiş olmalısınız. 1837 yılında Brezilya’da yaşayan 43 Portekizlinin kendi kültürlerini tanıtmak için yaptıkları ve kente kazandırdıkları ilk Portekizli siyasi mülteci derneği olması sebebiyle kütüphane bu ismi almıştır.  

İskenderiye (Alexandria) Kütüphanesi- Mısır 

Dünya harikaları arasında gösterilen tarihin en gizemli yapısı Mısır İskenderiye Kütüphanesi, yüzyıllar önce matematiğin, fiziğin, tıbbın, astronominin önemli adımlarının atılmasına şahit olmuş. Dünyanın en büyük arşivi unvanın 300 yıl boyunca elinde bulunduran İskenderiye, fanatik güçlerin ayaklanmalarında yakılmış ve yüz binlerce kıymetli hazine tarihin derinlerine karışmış.

Tarihi İskenderiye Kütüphanesi’nin bulunduğu yer olduğuna inanılan İskenderiye sahil limanına 7 yıl süren çalışmanın sonucunda 2002 yılında modern İskenderiye Kütüphanesi inşa edilmiştir.

Modern İskenderiye Kütüphanesi

Mimarisiyle ödüller alan yeni kütüphane, 8 milyon kitabı alacak büyüklükte raflara, 3 müze, 4 sanat galerisi ve el yazması restorasyon laboratuvarına sahiptir.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi- Almanya 

Listede yer alan otantik kütüphanelerin arasında farklı bir görüntüye sahip olan Stuttgart Şehir Kütüphanesi modern yüzüyle büyük beğeni topluyor. Dünyanın en iyi kütüphaneleri listesinin en yeni ve en modern örneği olan kütüphane, bembeyaz sade mimarisiyle 2011 yılında hizmet vermeye başladı. Kütüphanede küçük okuma odaları, çeşitli renklere bölünmüş tematik alanlar, DVD içeren çocuk kütüphanesi ve çocuk odalarına sahip yapısıyla modern çağın ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış.

Kütüphanelerin asıl cezbedici yanı kitap kokuları arasında sayfalara dokunarak okumak olsa da dijital çağa ayak uydurmak da kaçınılmaz bir nokta. Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nde Stuttgart Belediyesi katkılarıyla geleceğin bilgi toplumu için 60 adet araştırma bilgisayarı, kullanıcıların ödünç alabilmeleri için her katta 100 adet dizüstü bilgisayar ve e-kitaplar, e-makaleleri kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

BONUS- İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir