Şehirlerin adından daha popüler olan sembolleri

Dünya üzerinde öyle yerler var ki artık bulunduğu şehrin markası olarak biliniyor. Öyle ki bazıları kendilerini aşarak sadece kendi şehrini değil, ülkesini temsil eder hale geliyor. Şehrin simgesi olarak anılan bu yerler, turizm açısından oldukça önemli. Ülkeler de turist çekmek için uluslararası arenada reklam çalışması yaparken işte bu cazibeli yapıları ön plana çıkarıyor.

Şehrin simgeleri haline gelen yapılar, bir gece ansızın sizi yollara düşürebilir. Belki gördüğünüz bir fotoğrafa hayran kalıp ‘ben buraya gitmeliyim’ diye düşünürken kendinizi uçak bileti bakarken de bulabilirsiniz. Bizler de ihtişamları ve şöhretleri kıtaları aşan şehir simgelerinin olduğu bir liste hazırladık.

PİRAMİTLER, KAHİRE, MISIR

Mısır denince akla gelen ilk şey tabii ki piramitler. Aslında Kahire’de bulunan piramitler bu şehrin simgesi halinde gelmiş durumda fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu yapı, kendini aşarak ülkenin sembolü oldu. Bölgede yer alan en görkemli yapılar arasında bulunan Gize piramitlerinin gizemi hala çözülebilmiş değil. Belki de piramitlerin bu kadar popüler hale gelmesinin sebebi budur. Keops adlı piramit ise Dünyanın 7 Harikası Listesi’nde yer alıyor.

Dünyanın en büyük tek-taş heykeli olan Büyük Gize Sfenksi, 73.5 metre uzunluğa, 6 metre genişliğe ve 20 metre yüksekliğe sahip. Mısırın başkenti Kahirede Gize Piramitleri bölgesinde yer alan sfenks heykeli ihtişamlı görüntüsü kadar hakkında üretilen varsayımlarla da ilgi odağı oluyor.

EYFEL KULESİ, PARİS, FRANSA

Dünyanın en romantik şehri olan Paris’in simgesi olarak anılan Eyfel Kulesi, 325 metrelik bir demir kule. Kule, özellikle son dönemlerde o kadar popüler hale geldi ki herhalde dünya üzerinde bilmeyen yoktur. 1,665 basamakla çıkılan Eyfel Kulesi, her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Eyfel Kulesi, hem Parisin hem de Fransanın sembol yapısı. Paristeki demir kule, ismini, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffelden alıyor. Ülke turizminin gözdesi olan 300 metre yüksekliğindeki Eyfel Kulesi, pandemi öncesi yılda ortalama 6 milyon turistin ziyaret ettiği, önünde fotoğraf çektirdiği, tarihi asansörü ile katlarına çıkıp Paris manzarasını izlediği bir cazibe merkezi…

TAC MAHAL, AGRA, HİNDİSTAN

Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın (1593-1666) emriyle, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan’ın Agra şehrinde, Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırıldı.

Dünyada aşk için dikilmiş en estetik ve en büyük anıt olarak kabul edilen bu yapı, Şah Cihan’ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Mümtaz Mahal’in (Ercümend Banu Begüm) doğum sırasında ölümü üzerine, onun anısına yaptırılmış.

Dünyanın en seçkin mimari anıtlarından olan Tac Mahal, Hindistanın Agra kentinde bulunuyor. Jumna Nehri’nin hemen yanı başına inşa edilmiş olan Tac Mahal UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve görenleri kendine hayran bırakan bir eser.

ÖZGÜRLÜK ANITI, NEW YORK, ABD

Amerika denilince akıllara gelen ilk yapılar arasında bulunan Özgürlük Anıtı, New York’ta bulunuyor. Şehrin sembolü olarak kabul edilen heykel, ayrıca bir gözlem kulesi olma özelliğini de sahip. Heykelin tamamı bakırdan oluşuyor. ABD’nin New York şehrindeki Özgürlük Adası’nda bulunan Özgürlük Anıtı’nın tamamı bakırdan oluşuyor.

Dünyanın en tanınan heykelleri arasında yer alan Özgürlük Anıtı, ABD tarafından inşa edilmedi. Ülkenin kuruluşunun 100. yılında Fransa tarafından hediye edildi.

New York kentinin simge eserlerinden Özgürlük Anıtı (Statue of Liberty)… Dünyanın en tanınmış heykellerinden, ABDnin simgesi niteliğindeki Özgürlük Heykeli, New York ‘daki Liberty (Özgürlük) adası üzerine 28 Ekim 1886 yılında görkemli bir törenle açılmıştı…

KOLEZYUM, ROMA, İTALYA

İtalya’da sembol olarak nitelikte onlarca yapı var fakat Roma’da bulunan Kolezyum’un yeri bir başka. Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen bir arena. MS 72’de komutan Vespasianus tarafından yaptırılmaya başlanan yer, MS 80’de tamamlandı. Bu arena, imparatorun ve Roma halkının eğlenmesi için düzenlenen gladyatör dövüşleriyle oldukça ünlü.

Roma Kolezyumu..

İSA HEYKELİ, RİO DE JANEİRO, BREZİLYA

Brezilya halkı tarafından “Kurtarıcı İsa” olarak anılan İsa Heykeli, Brezilya’nın en bilinen simgesi. Rio de Janerio’da bulunan görkemli heykel, 30 metre yüksekliği ve bin 145 ton ağırlığıyla görenleri etkiliyor. Ayrıca heykelin açılmış kollarının genişliğinin de 30 metredir.

Brezilya – Rio de Janerio – İsa Heykeli

ÇİN SEDDİ, ÇİN

Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanarak ülkenin en bilinen sembolü olan Çin Seddi, dünyanın bilinen en uzun savunma duvarı. MÖ 403’te yapımına başlanan seddin temelinin 20’den fazla krallığın attığı biliniyor. Duvarın neden yapıldığına dair çok sayıda teori ortaya atılsa da en bilinen nedeni, ülkenin dışarıdan gelen saldırılardan korumak istenmesi.

Sonbahar mevsimi, dünyanın farklı noktalarından güzel fotoğraflar sunmaya devam ediyor. Dünyanın “7 Harikası”ndan biri olarak adlandırılan Çin Seddine her iki yanında eşlik eden ormanlık alanların sararan ve kızaran yaprakları da sonbahar ile birlikte, bu muhteşem yapıyı oluşturan taşların rengiyle uyum içinde bir görüntü sergiliyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir