İstanbul’un tarihi müzeleri

İstanbul tarihi güzellikleriyle dilden dile dolaşan şehirlerimizin arasında yer alıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin rotasını oluşturan İstanbul’da, gezip görebileceğiniz birbirinden güzel eserlerin sergilendiği müzeler bulunuyor.

Ziyaretçilerde hayranlık uyandıran bu tarihi müzeler, her mevsim yoğun ilgi görüyor. Geçmişten bugüne kadar bize miras kalmış eserler, vatandaşların ilgisine sunuluyor. Birbirinden farklı medeniyetlere, kültürlere, dönemlere ait olan bu mimari eserleri ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

Müze zenginliğiyle ön plana çıkan İstanbul’da gezip görebileceğiz müzeleri sizin için derledik. Haydi gelin sizinle bir müze gezintisine çıkalım.

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478 yılında inşa ettirilen Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu’nda yer alıyor. Yaklaşık 80 bin metrekarelik alanı kapsayan Topkapı Sarayı, günümüzde yoğun turist çeken müzeler arasında bulunuyor. Mimari yapısıyla da cezbeden Topkapı Sarayı, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girerek, koruma altına alındı.

Günümüzde müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açan Topkapı Sarayı’nda Osmanlı Dönemi’ne ait birçok eser sergileniyor. Osmanlı padişahlarının 400 yıl yaşam sürdüğü bu saray, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Her adımınızı tarihe atacağınız Topkapı Sarayı’nın ilk defa müze olarak ziyarete açılması da Abdülmecid dönemine dayanıyor.  Müzeyi ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz eserlerden size biraz bahsedeceğim.

Olağanüstü zenginlikteki bu müzede; Osmanlı padişahlarının eşyaları, Avrupa porselenleri ve camları, mutfak eşyaları, Çin ve Japon porselenleri, portreler ve resim koleksiyonu ve eski döneme ait silahlar sergileniyor.

En önemli eserlerinden biri ise, Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler. Büyük önem verilerek günümüze kadar gelmesi sağlanmış olan bu eserler, yoğun güvenlik ortamında muhafaza altına alınıyor.

 İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ

Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Fatih ilçesinde yer alıyor. Tarihi müze, 19. yüzyılın sonlarında Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kuruldu ve 1891 yılında ziyaretçilere açılarak binlerce kişiyi ağırladı.

Çeşitli kültürlere ait eserlerin sergilendiği İstanbul Arkeoloji Müzeleri, üç ana birimden oluşuyor. Üç ana birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılıyor.

Ana binası Arkeoloji Müzesi,  Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Bu müzelerde birbirinden farklı birçok eser sergileniyor.

HARBİYE ASKERİ MÜZESİ

Şişli ilçesinde bulunan Harbiye Askeri Müze binası, 1862 yılında 2.Abdülhamid tarafından inşa edildi. O zamanlar Harp Okulu olarak kullanılan bu bina, günümüzde müze olarak faaliyetini devam ettiriyor.

Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u fethetmesinin ardından harp eşyaları ve değerli silahlar burada muhafaza edilmeye başlanıyor. 3.Ahmet döneminde gerçekleştiren reform hareketleri sonrasında ise, Dar-ül Esliha yani silahların evi olarak değiştiriliyor. Burada silahlar muhafaza edilmekle kalmadı ve sergilenmeye de başlandı.

Ahmet Fethi paşa tophane müşhiri olduğu dönemde burayı sergi alanına çevirdi ve koleksiyonlar Müze-i Hümayun adı altında sergilenmeye başlandı.

Daha sonra 2.Dünya Savaşı patlak verdi ve eserlerin herhangi bir zarar görmemesi için Anadolu’ya taşınmasına karar verildi.  Savaşın ardından 1949 yılından sonra tekrar İstanbul’a getirildi ve tam anlamıyla Harbiye Askeri Müzesi adı altında sergiye açıldı.

Günümüzde müzede gezilebilecek çok fazla bölüm bulunuyor. 2000 yılından itibaren müze genişletilmeye de başlandı ve yeni bölümler eklendi.

Müzenin sergi bölümünde askeri öğrencilerinin yapmış olduğu tablolarda sergileniyor. Bu tablolar ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Aynı zamanda Harp okulundaki spor etkinliklerinden kazanılmış olan madalyalar ve kupalarda Harbiye Askeri Müzesi’nde sergileniyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok eşyası, askerlerin kıyafetleri, kürsüler, silahlar da sergilenenler arasında yer alıyor.

TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

Fatih ilçesinde bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam sanat eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi olduğu için önemli bir değere sahip.

Cumhuriyet’in ilanından sonra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını alan Evkaf-ı İslamiye, ilk kes 1914 yılında Süleymaniye İmaret Binası’nda ziyarete açıldı. Müze daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilip, İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı.

Günümüzde ise dünyanın en zengin İslam sanatı koleksiyonuna sahip müzede; halı, el yazmaları, ahşap, taş, cam-maden-seramik eserler, Mukaddes Emanetler ve etnografya bölümleri bulunuyor.

Bu birbirinden değerli eserleri de görmenizi tavsiye ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir