İsmini değiştiren 8 ülke

Bir ülkenin adını değiştirmesi kolay değil. Hem kültürel anlamda ülkeye zarar verebilir hem de uluslararası arenada bunu kabul ettirmek çok zor bir durum olabilir. Ama yüzyıllardır aynı ismi kullanan bir ülkenin aniden değişebiliyor. Bunun başlıca sebepleri ise bağımsızlık, toprak bölünmeleri, savaşlar ya da bir strateji…

Yıllar önce ismini değiştiren pek çok ülke olduğunu biliyoruz. Fakat büyük cesaret gösterip yakın zaman tarihinde de ismini değiştiren ülkeler mevcut. İşte bu cesareti gösterip ismini değiştiren ülkeler

Holland – The Netherlands

Bir pazarlama strateji olarak hükümet, 2020’de Holland olan ülkenin adını The Netherlands diye değiştirme kararı aldı. Bu hamlenin sebebi ise uluslararası arenada dikkat çekmek ve kapsayıcı, açık bir ülke olduğunu gözler önüne sermek.

Makedonya – Kuzey Makedonya

Makedonya, komşusu Yunanistan’la yaşadığı kültürel kriz nedeniyle adını değiştirmek zorunda kaldı. Bunun nedeni ise Yunanistan’ta milyonlardan oluşan etnik grupların kendilerini “Makedon” olarak adlandırılması. Hatta Makedonya’nın bu ismi kullanmasına karşı çıktılar ve ortaya kültürel bir sorun çıktı.

Makedon ve Yunan hükûmetleri, 2018’de ülkenin adının “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı ve ad değişikliği 12 Şubat 2019’da yürürlüğe girdi.

Çek Cumhuriyeti – Çekya

Çek Cumhuriyeti’nin adını değiştirme sebebi ise oldukça farklı. Hükümet, ülkenin adının diğer dillerde telaffuz edildiğini ve bu durumun ülkenin prestijine zarar verdiği düşüncesiyle ülkenin adını değiştirme kararı aldı. Ülkede 20 yıldır tartışmalara yol açan bu konu 2016’da ülkenin adının Çekya olarak değiştirilmesiyle sona erdi.

Swaziland – Eswatini

Afrika kıtasının güneyde bulunan Svaziland’ta 2018 yılında ülkenin adının Eswatini olarak değişeceğini bildiren bir bildiri yayınlandı. Halk, zaten bu ismi kullandığı için çok da sıkıntı çekmedi. Tabii ülkenin eski adının İsviçre’ye benziyor olması da başka bir sorundu.

Alto Volta – Burkina Faso

Bağımsızlığının yirminci yılını kutlamak için Alto Volta Cumhuriyeti, adını yerel dilde bütün insanların ülkesi anlamına gelen Burkina Faso olarak değiştirdi.

Burma – Myanmar

Ülkede 1989’da tesis edilen askerî rejim, ülkenin sömürge döneminin izlerini silmek adına Burma olan ülke adı Myanmar olarak değiştirildi ve bu ad günümüzde de resmen kullanılıyor.

Siam – Tayland

Tayland’ta 1932 yılın kansız bir devrim gerçekleşti ve ülke mutlak monarşiden parlamenter monarşiye geçti. Yıllar 1939’u gösterdiğinde ise Siam olan ülkenin adı Tayland olarak değiştirildi. Tayland, yerel dilde özgür insanların ülkesi anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir