Evliya Çelebi’nin İstanbul’daki rotası ortaya çıkarıldı

Dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin, İstanbul’un sokaklarını adım adım gezerek bıraktığı iz, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) yürütücülüğünde gerçekleştirilen “İstanbul’un Seyyahı Seyyah’ın İstanbul’u” projesi çerçevesinde ortaya çıkarıldı.

Dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi, Osmanlı coğrafyasının yanında doğup büyüdüğü İstanbul’un sokaklarını da karış karış gezerek âdeta 17. asrın payitahtının fotoğrafını çekmişti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) yürütücülüğünde gerçekleştirilen “İstanbul’un Seyyahı Seyyah’ın İstanbul’u” projesi çerçevesinde ise büyük seyyahın İstanbul’daki rotaları ortaya kondu.

15 Şubat 2022-14 Mart 2023 tarihleri arasında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yapılan proje çerçevesinde “Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları” isimli kitap da hazırlandı.

800 mekan tespit edildi

Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış, “Evliya Çelebi, bir rüyadan ilham alarak başladığı seyahatinin tüm süreçlerini 10 ciltlik ‘Seyahatnâme’ adlı eserinde kaleme almıştır. 17. yüzyıl şehirlerine dair birçok detayı paylaşan eserin ilk cildini ise İstanbul’a ayırmıştır. Biz de çalışmalarımız kapsamında Evliya Çelebi’nin eserlerini tarayarak 800 mekân ve yer tespit ettik. İlk etapta 80 mekânı gezi rotası olarak işaretledik. Böylelikle projenin ilk çıktısı olarak ‘Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları’ adlı bu kitap hazırlandı” diyor.

Haritası yapıldı

Kitapta yer alan 80 mekânın MapHub ve ArcGIS dijital platformları üzerinde konumlarının belirlendiği ve fiziki 

üzerinden rotalarının da çizildiğini dile getiren İlhami Danış, “Artık Evliya Çelebi’nin İstanbul’unu ve günümüze kadar olan dönüşümlerini ve değişimlerini keşfetme zamanıdır” diyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir