En çok gezilen yerlerden biri Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa’da gezilecek yerler içerisinde en çok tercih edilen muhteşem bir mimarisi olan kalenin tarihi çok eskilere uzanıyor. Her köşesinde bir tarihi eser bulunan kentin en önemli gezi yeri diyebiliriz kale için. Harika mimari detaylar yer alıyor. Bunun yanı sıra kale şehre hakim bir konumda bulunuyor. Tüm bunlar kalenin en çok gezilen yer yapmasını yetiyor. Yerli ve yabancı turistler Şanlıurfa gezisinde mutlaka kaleye çıkarak şehri buradan izleme fırsatı buluyor.

Şanlıurfa Kalesi şu anda (Ocak 2022) geçici olarak kapalı tutuluyor. Yakın zamanda açılacak ve ziyaretçilerine muhteşem manzarasını yeniden sunmaya devam edecek. Belediye Kasım 2021’de kale etrafındaki 300’den fazla yapıyı kamulaştırarak yıkımını yaptı. Kale çevresindeki kötü görüntü de böylece kalkmış oldu.

Şanlıurfa Kalesi çevresi

ŞANLIURFA KALESİ NE ZAMAN YAPILDI?

Balıklıgöl’ün hemen yanında bulunan ve muhteşem bir şehir manzarası sunana kale şehrin en yüksek yerine kurulmuş. Abbasiler Döneminde bu halini almış olabileceği söyleniyor. Geçmişte çok kez kullanılmış ve şehre hakim tepede yer alamsı sebebiyle şehri koruyan bir gözetleme noktası olmuş. Kentin sembolü olan bir yer. MÖ 10 binlerde temeli atılan kale günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş.

Şanlıurfa Kalesi çevresinde gezilecek yerler

Kalenin çevresinde de gezilecek çok güzel yerler var. Balıklıgöl bu yerlerden biri. Ayrıca bir de Hz. İbrahim’in doğduğu söylenen mağara bulunuyor. Kortuma altına alınmış mağara ve bugün ziyarete açık. İçerisinde de su bulunuyor. Şifa verdiği söylenen bu su ziyaretçiler tarafından içiliyor.

Şanlıurfa Kalesi hangi ilçede?

ŞANLIURFA KALESİ HANGİ İLÇEDE?

Şanlıurfa Kalesi Eyyübiye ilçesinde yer alıyor. Balıklıgöl yakınlarında bulunan kale buraya gelen turistlerin mutlaka uğradığı bir gezi adresi. Şanlıurfa’nın açık hava müzesidir.

Haçlı Seferleri sırasında büyük etkisi görüşmüştür kalenin. Osmanlı döneminde restorasyon görmüş iç dış bölümlerden oluşur. Dış kale 4 kapılı olarak inşa edilirken, iç kale ise 25 burç ve bir kapılı olarak yapılmıştır.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir