Tarihi Harran Kümbet Evleri

Dünya üzerinde sadece üç yerde bulunan bir mimariye sahip olan Harran evleri herkesin ilgisini çekiyor. Kubbeli görünümü ile herkesi hayran bırakan yapılar yüzyıllardır burada varlığını sürdürüyor. Ailesinden kalan evi müze haline dönüştüren Reşat Bey gelen ziyaretçilere adeta bir kültür gezisi sunuyor. Evlerin içerisindeki detaylar ise muhteşem. Görmeye değer kültürel öğeler bulunuyor. Kubbe şeklinde yapılmasının mimari çok detayı var. Harran evleri harika bir gezi adresi olarak Şanlıurfa’da sizleri bekliyor.

Konik evler binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Tarihi çok esiklere kadar uzanıyor. Reşat Bey dedesinden kalan evi restore ederek bir müze haline getirmiş. Daha önce kullanılan bütün eşyaları da buraya yerleştirmiş. Gelen turistler yöresel kıyafetleri giyiyor ve fotoğraf çekiniyor. Aynı zamanda değirmen taşları da bahçesinde bulunuyor. Bu taşlar buradaki tarihi gözler önüne seriyor.

Harran Kümbet evler

Konik evlerin hikayesi ise şöyle ;

Emevi hükümdarı bir kural getirerek bu evlerden yaptırmayı zorunlu kılıyor. Bir kilit taşı bulunan evlerde yaşayan halk vergisini ödemezse taş yerinden alınıyor ve bütün ev yıkılıyor. Böyle harika düşünülerek inşa edilmiş, ince matematiksel mimari detaylar kullanılmış. Dünya üzerinde ise sadece üç yerde bu mimari görünüyor.

Şanlıurfa Harran evleri

Yöre halkı bu evlere ‘nefes alan evler’ diyor. Sebebi ise pişmiş tuğla olduğu için yazın serin kışın ise sıcak oluyor. Reşat Bey ise yakın zamana kadar burada bütün aile bireyleriyle yaşamış. Bindirme tekniği ile yapılan evler birbirine yapışık olarak ayakta durabiliyor. Dış sıvası çamur sıvaya sahip. İç sıvası ise kerpiç sıvadır. 20 yılda bir sıvası yenileniyor. Dış sıvası kırlangıç kuşunun yuva yaptığı zamanda yapılması gerekiyor ki çatlama yaşanmaması için. Yöre halkı böyle bir gelenek geliştirmiş ve daha birçok detayda hayvanların biyolojik özelliklerini de dikkate alarak değişiklik yapmışlar.

Şanlıurfa Harran evleri

Kapılar ve yatılan yerler turkuaz ve mavi renge boyanmış. Sebebi ise akrep gibi tehlikeli hayvanların bu rengi kırmızı görmeleri, tehlike olarak tanıyıp yaklaşmamaları olmuş.

300 yıllık Harran evleri çok ilkel yöntemlerle yapılmış. Evlerin içerisindeki yastıklar, sandıklar, ve su testileri her detay kültürel tüm özellikleri sonuna kadar yansıtıyor. Mutfak bölümünde ise muhteşem detaylar yer alıyor. Adeta bir kültür müzesi niteliğinde evlerin içerisi. Kullanılan tüm araç gereçler yüz yıllık geçmiş sahip.

Tarihi Harran evleri nerede? Nasıl gidilir?

Tarihi Harran evleri muhteşem mimarisi ve içerisinde barındırdığı tüm güzel detaylarıyla herkesin beğenisini kazanıyor.

HARRAN EVLERİ NEREDE?

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde bulunan kümbet evler her gezginin rotasına girmeyi başarıyor. Şanlıurfa merkezine yaklaşık 44 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şanlıurfa otogarından kalkan minibüslerle Harran evlerine gidebilirsiniz. Yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından evlere ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da gezilecek bir diğer mekan ise Şanlıurfa Kalesi oluyor. Turistler Harran evlerini gezdikten sonra bu güzide tarihi yapıyı da keşfetme imkanı buluyorlar.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir