Dünyanın uçsuz bucaksız çölleri

Yeryüzü dağları ve denizleriyle macera severlerin keşfetmekle bitiremeyeceği rotaların yanı sıra sonsuzluğa uzanan mistik çölleriyle de keşfedilmeyi bekliyor. Dünya, en yüksek dağları, en derin denizleri ve en yeşil ormanlarıyla keşfetmekle bitiremeyeceğiniz gizemli rotaları barındırıyor. Alışılmışın dışına çıkaran uçsuz bucaksız manzaralarıyla sonsuzluğa uzanan çöller, başka bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Gizemleri hala çözülememiş, herkesin seyahat etmeye cesaret edemediği muhteşem doğa harikaları çöller, ilginç deneyimler sunuyor. Tüm sesleri içine hapseden, yıldızlara dokunabilecek kadar yakın hissedeceğiniz çöllerde çöl safarileri, deve turları, altın kumlar üzerinde çadır kurarak tüm geceyi yıldızları izleyerek geçirmek, seyahat kesenize unutamayacağınız anılarla biriktirmenize yardımcı olacaktır.

Uçsuz bucaksız uzanan dünyanın en güzel çöllerini ve çölde neler yapabileceğinizi sizler için derledik.

Sahra Çölü- Afrika

Çöl denilince dünyanın her yerinden insanın aklına ilk gelen yer olan Sahra Çölü, dünyanın en büyük sıcak gölüdür. Sahra, Arapça “sahara” sözcüğünden gelir ve “büyü” anlamına gelmektedir. Çöl, Cezayir, Çad, Mısır, Libya, Fas, Moritanya, Mali, Nijer, Sudan, Tunus ve Batı Sahra gibi 11 ayrı ülkenin topraklarında bulunuyor. Geçmişten günümüze pek çoğunun ismi bile duyulmayan medeniyetlere ev sahipliği yapan Sahra, 2 bin 500 yıl yaşında inanılmaz bir büyüklükte bir çöldür.

Sahra Çölü

Çölde yılın belirli dönemlerinde düzenlenen turlara katılarak deve turu, ATV turu, geceleri çadırda konaklama ve çölün bazı bölgelerinde yaşayan Berberilerin köylerinde yerel lezzetleri tadabilirsiniz.

Atakama Çölü- Şili

Bolivya, Peru ve Arjantin sınırları içerisindeki Atakama Çölü, Büyük Okyanus’un doğusunda olmasına rağmen su bakımından kıtlık yaşamaktadır. Su bakımında fakirlik olsa da özellikle çölün kıyısın okyanusun etkisiyle serindir. Dünyadaki en eski mumya kültürüne ev sahipliği yapan çöl, tüm zorlu şartlarına rağmen tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Atakama Çölü, özellikle uzay ve gök bilimiyle ilgilenen kişilerin, gözlem yapmak için tercih ettiği bölge olarak da biliniyor. Gök bilimi ile uğraşmasanız bile siz de yıldızları Atakama’da izlemenin keyfini mutlaka tatmalısınız.

Gobi Çölü- Moğolistan

Dünyanın beşinci büyük çölü olan Gobi, Moğolistan’da bulunuyor. Etrafı kayalık sıra dağlarla çevrili olan Gobi, sıcaklıkları çok uç noktalarda yaşamaktadır öyle ki kışları -45, yazları ise 45 dereceye ulaşabiliyor. Diğer çöller gibi ıssız olmayan Gobi’de çöl boyunca uzanan bir demiryolu hattı vardır. Sonsuz gibi görünen kum tepelerinde yaşamak zor gibi görünse de Gobi Çölü’nde göçebe toplumlara ev olmaya devam ediyor.

Yerel halk, dünyanın en iyi kaşmirinin elde edildiği keçiler ve yöreye özgü iki hörgüçlü develerle geçimlerini sağlıyorlar. Milyonlarca yıllık dinozor fosilleri arasında berrak gökyüzünü izleyip bir hiçliğe uzanırcasına devam eden kum tepelerine bakarak huzur dolabilirsiniz.

Antarktika Buzul Çölü

Konu çöl olunca yalnızca kumku sıcak tepeleri düşünmeyin. Bitki örtüsünden yoksun buzul bölgeleri de çöl olarak kabul ediliyor. Bazı yerlerine 2 milyon yıl boyunca hiç yağış düşmeyen Antarktika, dünyanın en kurak kıtasıdır. Kıtada sıcaklık -93 derecelere kadar düşerek dünyanın en soğuk çölüdür.

Antarktika

Büyük Victoria Çölü- Avustralya

Avustralya’nın büyük bir bölümünü kaplayan Büyük Victoria Çölü, ülkenin doğudan batıya 700 kilometrelik alanına yayılmaktadır. Büyük Victoria Çölü, kum tepeciklerinin yanı sıra tuz gölleri de bulunmaktadır. Çölde çok sayıda yabani deve de yaşamaktadır.

Patagonya Çölü- Arjantin

Arjantin’deki dünyanın en büyük yedinci çölü olan Patagonya’nın küçük bir bölümü de Şili topraklarında yer alıyor. Doğa fotoğrafçılarının, hayatlarında mutlaka görmek ve fotoğraflamak istedikleri dünyanın en etkileyici yerlerinden biri olarak kabul edilen çöle yılda 160-200 mm yağmur düşmektedir. Çölün ismiyle ilgili de ilginç bir rivayet vardır.

Bu rivayete göre Macellan, dünyayı keşfe çıktığında bu topraklarda yüzleri boyalı, hayvan postu giymiş yerlileri İspanyol hikayesindeki Patagon isimli canavara benzetir ve buraya Patagonya adını verir.

Taklamakan Çölü- Çin

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne kadar uzanan Taklamakan, dünyanın en büyük ikinci çölüdür. Çöl, diğer çöller gibi ıssız değildir ve 552 kilometrelik dünyanın en uzun çöl otobanına sahiptir. Otobanda yol alırken yemyeşil bir hat size eşlik ediyor. Bu yeşil hat size hoş bir manzara olarak görünse de asıl amacı kum fırtınaları nedeniyle otobanın yükselen çöl kumları altında kalmasını engellemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir