Dünyanın bilinen en eski batığında yeni buluntulara ulaşıldı

Antalya’nın kıyısında 3 bin 600 yıl önce battığı belirlenen gemide yürütülen su altı kazılarında Orta Tunç Çağı’na ait olduğu tespit edilen bakır külçelere, gemicilerin şahsi eşyalarına ve amforaya ulaşıldı.

Su altı arkeologları, kazılarda hava tüpleriyle dalış yaparak indikleri 45-55 metrede, 3 bin 600 yıl önce battığı tespit edilen gemiden uzun uğraşlar sonucu eserleri ortaya çıkarıyor.

Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, “Bu bakır külçelerin benzerinden New York Metropolitan Müzesi’nde bir, Atina Milli Arkeoloji Müzesi’nde 4 tane sergileniyor. Önceki yıllarda çıkardıklarımızla birlikte bizde 100’den fazla bakır külçe var” dedi.

Bazen bir bakır külçeyi çıkarabilmek için küçük keski, çekiç ve vakum cihazı yardımıyla bir ay boyunca çalışmalarını sürdüren ekip, çıkardıkları eserleri dünya bilimine kazandırıyor.

“İlk deniz ticaretinin ülkemiz kıyılarında yapıldığını görüyoruz”

Her türlü tedbiri aldıklarına dikkat çeken Öniz, “Yaklaşık 50 metre derinlikteki batıkta yaptığımız kazıda 30’dan fazla ingot dediğimiz muhtemelen Kıbrıs Adası’ndan yüklenmiş bakır külçeler çıkardık. Bu bakır külçelerin önemi, dönemin parasıydı. Muhtemelen Kıbrıs’taki bakır madenlerinden yüklenmiş olan bu gemi, Girit Adası’na giderken yolda fırtına sırasında batıyor. Bu yaklaşık 3 bin 550 ile 3 bin 600 sene öncesinde oluyor. Bu bağlamda Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı dünyanın en eski ticaret gemisi batığı unvanını hala taşıyor.” şeklinde ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir