“Kumkapı Balıkçıları” sergisi ziyarete açıldı!

Ara Güler’in “Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte” yazı dizisini merkezine alan “Kumkapı Balıkçıları” sergisi, Ara Güler Müzesi’nde açıldı

Güler’in arşivinden Kumkapı’ya ilişkin daha önce sergilenmemiş fotoğraflar, editoryal seçimlerini gösteren kontakt baskılardan örnekler ve efemeraların da ilk kez izleyiciyle buluştuğu sergi, 27 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Ara Güler’in 24 yaşındayken bu projeye imza attığına dikkat çeken Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, “Aslında Ara Güler’i takip eden fotoğrafseverler için ‘Kumkapı Balıkçıları’ serisi bilinen bir çalışma. Bu seride özellikle Dacar Reis’i denizde, teknenin üzerinde gösteren fotoğraf Ara Güler’in klasikleri arasındadır. Ara Güler’in bu erken dönem çalışmasında onun kariyerinin ileride nerelere evirileceğini görmek mümkün.” dedi.

“Renkli filmler bozuldu ve Kumkapı siyah-beyaz kaldı hafızalarda”

Serginin, ziyaretçilerini şehrin geçmişiyle ve tarihle bir bağ kurmaya davet ettiğini vurgulayan Saraç, şöyle konuştu:

“Karşımızda tarihi olarak kıymetli fotoğraflar ve efemeralar var. Bütün bunlarla ziyaretçilerin kurduğu ilişki çok önemli. Kumkapı mahallesi buradaki fotoğraflardaki haliyle artık yok. Sahil yolu yapılmadan önce o bölgede küçük bir Deniz Sokağı mahallesi var. Bölgede tahtadan, balıkçılara ait evler var ve buranın sakinleri kendi hallerinde bir yaşam sürüyor. Bir de tekneleri var ve günde birkaç sefer denize açılıyorlar balık tutmak için. Dolayısıyla bu fotoğraflar, sosyolojik ve tarihsel olarak başlı başına çok önemli çünkü bir belge niteliğinde. İyi ki Ara Güler zamanında Kumkapı’yı birkaç defa fotoğraflamış ve biz bugün o mahalleyi, orada yaşayan insanları, onların artık olmayan mesleklerini öğreniyor, görebiliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir