Eğik yapısıyla Pisa Kulesi’ne meydan okuyan 10 kule

Pisa Kule’si eğik duruşuyla tüm dünyada üne sahip olsa da, kendiliğinden eğimli olan birçok kule bulunuyor. işte tüm dünyadan Pisa Kulesine rakip eğik kuleler:

1. Eğik Torun Kulesi – Polonya

Kulenin eğilme nedeni ise toprağın üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Eğimin nedeni her ne kadar belli olsa da insanlar zaman içerisinde kulenin neden eğildiğine dair hikayeler uydurmaktan vazgeçmemişlerdir.

Kulenin eğilme nedeni ise toprağın üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Eğimin nedeni her ne kadar belli olsa da insanlar zaman içerisinde kulenin neden eğildiğine dair hikayeler uydurmaktan vazgeçmemişlerdir.
Halkın bir kısmı matematikçi Copernicus’un Tanrı’ya karşı çıkan bir keşif yapması sayesinde Tanrı’nın binayı eğdiğini söylerken kimileri de bu kulenin bir şövalye tarafından inşa edildiğini ve şövalye cezalandırıldığı için eğik yapıldığını söylemektedir.

2. Oldehove Leeuwarden – Hollanda

2. Oldehove  Leeuwarden - Hollanda
Hollanda‘da yer alan bu kulenin yapımı 1529 tarihinde başlamıştır. Ancak yapımı süren kule 1533 yılında eğilmeye başladığı için insanlar yapıyı terk etmiş ve kule tamamlanamamıştır.

120 metre olması planlanan kule 48 metre yükseklikte kalmış ve kuleye eklenmesi planlanan kilise de ne yazık ki plan dışı kalmıştır.

120 metre olması planlanan kule 48 metre yükseklikte kalmış ve kuleye eklenmesi planlanan kilise de ne yazık ki plan dışı kalmıştır.
Tüm bu aksiliklere rağmen tamamlanmayan kule günümüzde hala oldukça popüler bir turist merkezi ve gözlem noktası olarak kullanılmaktadır.

3. Huzhu Pagoda Şangay – Çin

3. Huzhu Pagoda Şangay - Çin
Bu kule 1079 tarihinde Zhou Wenda isimli bir general tarafından beş tane Buda heykelini saklamak amacı ile yaptırılmıştır. Bir saklama alanı olarak kullanılan bu kule inşa edildikten bir süre sonra kendiliğinden eğilmeye başlamıştır. Hatta bu kule 1788 yılında havai fişeklerden çıkan bir yangında çok hasar gördüğü için eğimi gitgide artmıştır.

4. Due Torri Bologna – İtalya

4. Due Torri Bologna - İtalya
İki Kule anlamı taşıyan bu eğik kulelerin her ikisi de Pisa’dan daha eğiktir. Hatta Garisenda kulesi İtalya‘da bulunan en eğik kule rekoruna sahiptir. Bu kuleler 12. yüzyılda inşa edilmiş ve savunma amaçlı yaptırılmışlardı. Ancak aileler kuleleri savunma yerine zenginliklerini gösterme amacı ile kullandılar.

5. Bad Frankenhausen Eğik Kulesi – Almanya

5. Bad Frankenhausen Eğik Kulesi - Almanya
56 metre yüksekliğine sahip olan bu kule bir kilise kulesidir ve Pisa kulesinden daha fazla eğime sahiptir. Kulenin eğilmesinin asıl sebebi ise şehrin yer altı coğrafyasıdır.

6. Teluk Intan Eğik Kulesi – Malezya

6. Teluk Intan Eğik Kulesi - Malezya
1885 yılında inşa edilen bu kule halkın içme suyu depolayabilmesi için bir tank olarak tasarlanmıştır. Daha sonra ise kasabanın zaman tutucusu tarafından kuleye bir saat yerleştirilmiştir. Kule su deposunu taşıyabilecek kadar güçlü olmadığı ve toprak bir zemine inşa edildiği için de zaman içerisinde eğilmiştir.

7. Al-Nuri Musul Ulu Camii Minaresi – Irak

7. Al-Nuri Musul Ulu Camii Minaresi - Irak
1172 yılında inşa edilen kule Nureddin Mahmud Zengi emri ile inşa edilmiştir. Hatta kule ismini de kuleyi inşa ettiren Zengi’den almıştır. Eğimli yapısıyla dikkat çeken kule 2017 tarihinde yıkılmıştır.

8. Jam Ghor Minaresi – Afganistan

8. Jam Ghor Minaresi - Afganistan
65 metre yüksekliğindeki bu kule 1194 tarihinde inşa edilmiştir. Yüksek dağlarla çevrili olan bu kule kaplamaları, taşları ve süslemeleri ile ün salmıştır. Minarenin altının su dolu bir zemine sahip olması nedeniyle kule bir süre sonra eğilmiştir.

9. Zaragoza Eğik Kulesi – İspanya

9. Zaragoza Eğik Kulesi - İspanya
1504 tarihinde inşa edilen Zaragoza Eğik Kulesi 80 metre yüksekliğe sahiptir. Bu kule inşa edildikten kısa bir süre sonra eğilmiştir. Kulenin eğilmesinin nedeninin ise inşaatın yanlış yapıldığı düşüncesidir. Oldukça popüler bir kule olan Zaragoza belediye tarafından yıkılacağından korkulduğu için yıktırılmıştır.

10. Suurhusen Eğik Kulesi – Almanya

10. Suurhusen Eğik Kulesi - Almanya
5,19 derece eğime sahip olan bu kule eğimi ile Guinness dünya rekoruna sahip olmuştur. Eğer bir karşılaştırma yapmak isterseniz herkesin bildiği Pisa Kulesi’nin eğimi 3,99 derecedir. Kule Orta Çağ zamanında bir bataklığın üzerine inşa edilmiş ve yıllar boyunca eğime karşı gelse de en sonunda yenik düşmüştür.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir