Dünyadaki ilk tıp merkezi: 2. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi

Edirne’de gezilecek en güzel gezi adreslerinden biri 2. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi. Külliye içerisinde birden fazla farklı amaçlara hizmet eden tarihi yapılar barındırırken sağlık müzesi ise Osmanlı dönemindeki sağlık hizmetlerinin detayı hakkında bilgi veriyor. Yani bu gezi adresi tam bir bilgi hazinesi diyebiliriz. Gezerken her adımından büyük keyif alacaksınız.

2. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi Edirne’de Selimiye Camii’den sonra en çok gezilen yer olarak biliniyor. Muhteşem mimarisi ile herkesi kendine çağıran bu yer çok geniş bir alana yayılmış. Yapımı 4 yıl sürmüş ve birden fazla amaca hizmet eden yapıların yanı sıra sağlık için de şifahane olarak kullanılmış. Sağlık müzesi bölümünde Osmanlı dönemine ait önemli şifa araç gereçleri sergileniyor. Burada döneminde tıp öğrencileri yetişmiş ve şifacılar memlekete kazandırılmış. Günümüzde ise o dönemin tıp ürünleri sergileniyor ve insanlar o dönemde kullanılan araç gereçleri görebildiği gibi tedavi yöntemlerini de inceleyebiliyorlar.

2. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi

2. BEYAZİD KÜLLİYESİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ

1488 yılında 2. Beyazid tarafından inşa ettirilen külliyenin yapımı 4 yıl sürmüş. Tıp medresesi, imaret, cami, darüşşifa, tabhane, hamam, muvakkithane gibi bölümleri bulunmaktadır. 400 yıl boyunca hastalara şifa dağıtan bir merkez olmuştur. Dünyadaki ilk tıp merkezi olma özelliğine de sahip olan külliye çok kubbelidir. Mimarı ise Hayrettin’dir.

Edirne Sağlık Müzesi olarak günümüzde ziyaretçilerine kapılarını açan tarihi yapı 2004 yılında ‘Avrupa Müze Ödülü’nü almıştır. 2016 yılında ise UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaya başlamıştır.

Sağlık Müzesi ‘Avrupa Müze Ödülü’nü almış.

Bu darüşşifanın en belirgin özelliği döneminde akıl hastalarına ezan sesi ve su sesiyle terapi yapması olmuştur. Aynı dönemde dünyanın birçok yerinde akıl hastaları odalara kapatılıp zincirlere vurulurken burada ezan sesiyle tedavi yapılmış ve sonuçlar alınmıştır. Bunun yanı sıra göz hastalıkları da bu külliyenin sağlık hizmetlerinde iyileştirilen bir diğer bölümdü.

Günümüzde cami hariç külliyenin diğer bölümleri Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Trakya Üniversitesi’ne devredilmiştir.

Ziyaretçiler için giriş ücreti 15 TL.

2. BEYAZİD KÜLLİYESİ ZİYARET SAATLERİ

Külliye her gün saat 09.00 ile 19.30 saatleri arasında açık bulunuyor. Müzekart geçmediği için tam bilet 15 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Öğrenciler, çocuklar ve 65 yaş üstü vatandaşlar için giriş ücretsiz.

Külliye içerisinde ve çevresinde Edirne’nin hediyelik eşya ürünlerini alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir