View of Burgazada island from the sea with summer houses. The island is the third largest one of four islands named Princes’ Islands in the Sea of Marmara, near Istanbul, Turkey

Büyükada’da gezilmesi gereken yerler

İstanbul sınırlarında bulunan ve Prens Adaları’nın en büyüğü olarak bilinen Büyükada, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İstanbul’un kalabalığından kaçıp hafta sonlarınızı dilediğiniz gibi geçirebileceğiniz bu muhteşem adada birçok gezilecek yerler bulunuyor.

Ada geçmişten günümüze kadar tarihini korumuş kilisesi, müzesi ve tarihi mekanlarıyla ön plana çıkıyor. Birçok edebiyatçıya da ev sahipliği yaptığı bilinen Büyükada’ da yapabilecekleriniz ve gezip görebileceğiniz yerler şu şekilde:

BÜYÜKADA MİLLİ PARKI

Büyükada’nın muhteşem yemyeşil bir doğaya sahip olduğunu bilmeyen yoktur değil mi? Büyükada Milli Parkı’nda hem temiz bir hava alabilir hem de sevdiklerinizde piknik yaparak bu doğal parkın tadını çıkarabilirsiniz.

AYA YORGİ KİLİSESİ

Adanın en yüksek tepesinde bulunan ve Hıristiyan dininin en önemli ibadet yerlerinden biri olan kiliseye yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Patrikhane kayıtlarına göre 1751 yılında inşa edilen kilisenin adını, M.S. 3.yüzyılda Hıristiyan inancından dolayı öldürülen Kapadokyalı Aziz Georgios’tan aldığı biliniyor. Kilisenin tepede bulunmasından dolayı Büyükada’nın muhteşem manzarasının dilediğiniz gibi keyfini çıkarabilirsiniz.

ADALAR MÜZESİ

İstanbul’un ilk çağdaş müzesi olarak bilinen Adalar Müzesi’nde birçok tarihi eser yer alıyor. Müze Büyükada’nın çok kültürlü tarihini yansıtmasından dolayı önemli bir değere sahip olduğu biliniyor.  İçerisinde bulunan tarihi eserlerden de Büyükada’nın bugüne kadar olan hikayesini öğrenebilirsiniz.

HAMİDİYE CAMİİ

Birçok dine, kültüre ev sahipliği yapmış olan Büyükada’da 2.Abdülhamid tarafından inşa ettirilmiş bir cami de bulunuyor. Hamidiye Camii’nin mimarisinden dolayı yabancı sanat anlayışı taşıdığı görülüyor. Dönemin yabancı asıllı mimar ve ustalar tarafından yapıldığı düşünülüyor.

RUM YETİMHANESİ

Tüm ihtişamıyla tepeye inşa edilmiş Rum Yetimhanesi de geçmişten günümüze kadar varlığını korumaya çalışan ahşap mekanlardan bir tanesi. Şu an restorasyon aşamasında olan Rum Yetimhanesini restore edildikten sonra ziyaret edebilirsiniz.

Büyükada’nın geçmişte aydın ve siyasilerin sürgün yeri olduğu biliniyor. Bundan dolayı birçok görkemli köşk bulunuyor. Reşat Nuri Güntekin Köşkü, İzzet Paşa Köşkü bu köşklerden ikisi. Dilerseniz bu köşkleri de ziyaret edip, tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

Büyükada’ya ulaşımı ise,  adalara sefer düzenleyen firmaların vapurlarıyla veya şehir hatları seferleriyle sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir