Bursa’nın tarihi gezi yerleri

Bursa’da gezilecek tarihi yerler Osmanlı döneminden eserleri içine alıyor. Birbirinden güzel mimariye sahip olan tarihi yerleri keşfederken adeta kültürel keşfe çıkacaksınız. İstanbul’dan günü birlik gidebileceğiniz tarihi gezi adresleri birbirine yakın konumlarda bulunduğu için rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Birbirinden farklı gezi adresleri alternatifleri sunan Bursa’yı tarihi yerlerinden başlayarak keşfedin.

Bursa’nın tarihi yerleri

Bursa bizlere Osmanlı’dan izler sunuyor. Osmanlı’nın mimari yapı kültürünü çok iyi şekilde görebileceğiniz kenti gezerken fotoğraf çekebileceğiniz güzel noktalar var.

Ulu Camii

ULU CAMİİ

Bursa’nın simgesi sayılan Ulu Camii Osmanlı Döneminden günümüze gelen bir tarihi yapı. Evliya Çelebi Ulu Camii’yi Bursa’nın Ayasofya’sı olarak tanımlamış. 1396 ile 1399 yılları arasında inşa edilen cami Yıldırım Beyazid tarafından yaptırılmış. Sadece Osmanlı değil Selçuklu mimari özelliklerini de yansıtıyor.

Bursa Hanlar Bölgesi

HANLAR BÖLGESİ

Eski zamanların mimari özelliğini en iyi yansıtan tarihi yapılardan biri de ‘hanlar’. Ulu Camii yakınında bulunan ‘hanlar bölgesi’ de dönemin tarihi özelliklerini en iyi keşfedebileceğiniz yerlerden biri. Burada çay, kahve içebileceğiniz yerler bulunuyor. Döneminde ticaretin merkezi olan ve Bursa’da ekonomiyi ayakta tutan merkez hanlar olmuş. Bursa tarihi hanlar şöyle; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han ve Tuz Han.

Bursa Kapalıçarşı

KAPALIÇARŞI

Osmangazi Külliyesi ve çevresindeki hanların üzerinin örtülmesiyle Kapalıçarşı ortaya çıkmış. 15. yüzyılın başında ise Uzun Çarşı olarak isimlendirilmiş. Rengarenk bir görünümü var ve mutlaka fotoğraflanması gereken detaylarla dolu. İçerisinde çok güzel hediyelik eşyalar da satılıyor. Bursa geziniz<de sevdiklerinizden hatıra hediyelik eşyalar götürmek isterseniz burayı mutlaka ziyaret edin.

Cumhuriyet Caddesi

CUMHURİTET CADDESİ

Bursa’nın nostaljik dokusunu en iyi yansıtan yerlerden biri. Kapalıçarşı’dan bu caddeye çıkarak tarihi dokuyu keşfedebileceğiniz yolculuğunu devam ettirebilirsin.

Saltanat Kapısı Bursa

BURSA KALESİ (SALTANAT KAPISI)

Bursa’da görebileceğiniz en eski yapılardan biri Saltanat Kapısı. Diğer bir adıyla Bursa Kalesi olan tarihi yapı her köşesinde buram buram Osmanlı izleri taşıyor. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çok etkin bir şekilde kullanılmış. Sadece Osmanlı değil diğer medeniyetlerin de izlerini taşıyor. Günümüze sadece mazgallar ve yuvarlak kemerler ayakta kalsa da yapının ihtişamı göze çarpıyor.

Yeşil Külliye

YEŞİL KÜLLİYE

Bursa’da görebileceğiniz tarihi yerlerin başında geliyor Yeşil Külliye. 1419 yılında Mehmed Çelebi tarafından inşa ettirilen tarihi kale sekizgen mimariye sahip ve mermer işçiliği bir hayli fazla. Ahşap oymacılığını da çok iyi görebileceğiniz harika bir gezi adresi. Külliye aynı zamanda en güzel çini işçiliğini görebileceğiniz bir yapı.

Emir Sultan Camii

EMİR SULTAN CAMİİ

Yeşil Külliye’nin yanında bulunan cami görmeye değer tarihi yerlerden biri. Geleneksel mimariyi en iyi yansıtan yerlerden biri olmasını yanı sıra çok güzel bir Bursa manzarası da bulunuyor.

Tophane

TOPHANE VE SAAT KULESİ

Şehrin tam ortasında bulunan Tophane’yi özel yapan Saat Kulesi oluyor. Tarihi Saat Kulesi herkesin ilgisini çekiyor. şehri 360 derece izleyebileceğiniz güzel bir gezi adresi. Ramazan ayında buradan iftar saatinde top atışları yapılıyor. Çevrede çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor.

Hünkar Köşkü Bursa

HÜNKAR KÖŞKÜ

1844 yılında Padişah Abdülmecid Han Bursa gezisi sırasında av köşküne ihtiyaç duyuyor ve bir yer yaptırıyor. hünkar Köşkü dönemin en güzel mimari özelliklerini yansıtan tarihi bir yapı olarak işte o zaman inşa ediliyor. Abdülmecid Han’dan sonra Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat köşkte konuk olmuş. 1947 yılında köşk Büyükşehir Belediyesi mülküne geçmiştir. 1995 yılında ise Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı gözetiminde restore edilmiş.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir