Harikalar şehri Van’da gezilecek yerler

Tarihi M.Ö 5 binli yıllara dayanan Van, efsaneleri ve doğasıyla Türkiye’de görülmesi gereken önemli şehirlerden biridir. Van’da birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındırması ve  pek çok antik kalıntıya ev sahipliği yapması nedeni ile geziniz sırasında attığınız her adımda geçmişin izlerini fazlasıyla hissedeceksiniz. Van tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Bir Van turuna çıkma planınız varsa bahar aylarında gitmenin daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Van’a gitmişken yöresel mutfağından çiriş pilavı, Van balığı, kurut aşı yemeği ve kavut yemeklerini tatmadan dönmeyin deriz.

Van Gölü

Van’ın simgesi olan Van Gölü halk arasında Van Denizi olarak geçmektedir. Canavar efsanesi ile akıllarda kalan Van Gölü Türkiye’nin en büyük, Ortadoğu’nun ise ikinci ve sodalı en büyük gölüdür. 3.755 km2lik devasa alanıyla Van’ın büyük bir kısmına hakim olan Van Gölü 1990’da Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.

Van Gölü içinde birçok medeniyetin izlerini barındıran tarihi bir hazine değerindedir. Aynı zamanda üzerinde ulaşım sağlanan tek göl olan Van Gölü sıcak havalarda da yüzmek ve serinlemek için tercih edilmektedir. Kim bilir belki tekneyle gezerken belki de yüzerken eski medeniyetlere ait bir eser bulacaksınız.

Erçek Gölü

Van Gölü’ne yakınlığı ile bilinen Erçek Gölü benzersiz doğasıyla tam bir kuş cennetidir. Türkiye’de ki kuş türlerinin yarısına ev sahipliği yapan Erçek Gölü‘nde flamingo, batağan, cılbıt ve yaz ördeği gibi kuş türlerine rastlayabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi’nin ender güzellikleri arasında bulunan Erçek Gölü sodalı ve tuzlu bir suya sahip olup, yüzey alanı ise 114 km2’dir. Her yıl düzenlenen Flamingo Festivali’ne ev sahipliği yapan Erçek Gölü kuş gözlemcilerinin uğrak noktasıdır.

Akdamar Adası

Van’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken en önemli yerlerden birisi Akdamar Adası‘dır. Van’daki dört adanın en büyüklerinden biri olan Akdamar Adası Ağrı Dağı manzarası ile gelenleri adeta büyülemektedir. Adaya ulaşım Gevaş ilçesinden kalkan feribotlarla sağlanmaktadır. Akdamar Adası‘na geldiğinizde ada içerisinde keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilir sıcak havalarda serinlemek için göle girebilirsiniz. Ayrıca tarihi ve derin hikayeye sahip Van’ın en değerli eserlerinden biri, Akdamar Kilisesi de burada bulunmaktadır.

Bir rivayete göre;

Akdamar Adası‘nda Tamara adında güzeller güzeli bir kız yaşarmış. Geçimini çobanlık yaparak sağlayan bir gence aşık olmuş. Gizlice geceleri buluşan iki aşık birbirlerini çok severlermiş. Bir gün kızının biriyle buluştuğunu fark eden baba gece eline feneri alarak yola çıkmış. Fenerin ışığını gören çoban, Tamara olduğunu düşünerek fenere doğru yüzmeye başlamış. Tamara’nın babası çobanın gücünü kaybetmesi için sabit bir noktada durmayarak hareket etmeye başlamış. Çoban da Tamara’ya ulaşmak için hep yönünü değiştirerek yüzmeye devam etmiş. Sonunda gücü tükenen çoban kendini Van Gölü sularına bırakmış. Son sözü ise “Ah Tamara” olmuş.”

İşte bu efsaneden dolayı adanın adı Ahtamara olmuş. Günümüzde ise Akdamar olarak kalmıştır.

Vanadokya (Van Peri Bacaları)

Doğanın muhteşem eserlerinden biri olan halk arasında Vanadokya olarak bilinen Van peribacaları Van’ın doğal güzelliklerinden biridir. Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde yer alan peribacaları, ilçeye 33 km, Van merkeze 120 km mesafede yer almaktadır. Van peribacaları, volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların aşınması sonucunda oluşmuştur. İçerisinde 17 bin peribacası buluna bu doğal mimarinin tünellerini ve mağaralarını keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

Van Hüsrev Paşa Camii

1567’de Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından inşa edilen Van Hüsrev Paşa Camii’nin mimarlığını Mimar Sinan yapmıştır. 16. yüzyıla ait bu camii eski Van şehrinin Orta Kapı mahallesinde bulunmaktadır. Medrese, türbe ve imaret olarak üç bölümden oluşan Van Hüsrev Paşa Cami içindeki çini motifleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Mihrapta bulunan göz alıcı işlemeler ise gözlerinizin kamaşmasına neden olacaktır. Van Hüsrev Paşa Camii’ni ziyaret ettiğinizde Mimar Sinan’ın mimarlığına tekrardan hayran kalacaksınız.

Yemenden Dönmeyin

Van’a gittiğinizde Van kahvaltısı yapmadan dönmeyin deriz. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren meşhur mu meşhur Van kahvaltısı hem gözünüzü hem de midenizi doyuracak. Kahvaltıda Van’a özgü otlu peynir, murtuğa, kavut, cacık, tahin, pekmez, bal tereyağı, sucuk, ceviz, domates zeytin, kaymak, kavurma, reçel ve gencirun gibi yaklaşık 40 çeşit doğal ürün bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir