Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer: Svaneti

Gürcistan’ın kuzeybatısında Svanların yüzyıllardır yaşadığı masallar diyarı Svaneti, Kafkas Dağları’nın sardığı muhteşem doğası ve Orta Çağ mimarisiyle inanılmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Tarih öncesi çağlardan bu yana kültürlerin buluşma noktası olan Gürcistan’da Kafkas Dağları’nın zirvesine açılan geçidin girişinde bulunan Svaneti bölgesi, buzul vadileri, gölleri ve Orta Çağ kuleleriyle masallar diyarına benziyor. Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer olarak rivayet edilen Svaneti’de manzara, efsaneyi doğrularcasına kendine hayran bırakıyor.

Svaneti köyleri

“Avrupa’da sürekli yaşanılan en yüksek yerleşim yeri” olma unvanıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Svaneti, en yüksek on tepesini kapsıyor. Yüksek zirvelere konumlanması sebebiyle hava sıcaklığı bu bölgelere yaklaştıkça Gürcistan’ın diğer şehir merkezlerine göre oldukça düşmektedir. Çoğu zaman da termometreler eksi dereceleri göstermektedir. Yüksek sarp karlı dağlar, derin vadiler Svaneti’nin genel görünümünü oluştururken köyler adeta bir vaha gibi vadilerin arasında karşınıza çıkıyor.

Gürcistan’ın bir bölgesi olmasına rağmen Svaneti’nin kendi bölgesi de bulunuyor. Yukarı Svaneti’nin hem başkenti hem de en büyük şehri Mestia, turizm bakımından da en dikkat çeken rotadır. Svaneti’de turizmi geliştirmek maksadıyla dağların zirvesindeki başkente ulaşmak için turlar düzenleniyor. Şehirde turizm ofisleri, oteller, pansiyonlar, restorantlar bulunuyor.

Mestia’da yazın yemyeşil tepelerde doğa yürüyüşleri yapabilir, kışın ise dik yamaçlarında kayak keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Bölgenin asıl cazibe merkezi ise Orta Çağ kuleleridir. Kuleler, savunma amaçlı olarak evlerin yanı başına 20-25 metre yükseklikte inşa edilmiş, içi ise her katta bulunan merdivenlerin taş kapakla kapatılmasını sağlayan özel bir mimariye sahip.

Buzul Gölleri

Chalaadi ve Shkhara, Gürcistan’ın en büyük buzulları olarak Svaneti’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Mestia merkeze 12 km uzaklıktaki Chalaadi, aynı zamanda dünyada yürüyerek ulaşılan en alçak buzul olma özelliğine sahip. Ulaşması bir hayli güç olsa da buzulun altında karşılaşacağınız manzarada çekeceğiniz müthiş fotoğraflar buna değecek.

Shkhara Buzulu’na ulaşmak için Kuzey Kafkaslar’ın en yüksek dağı olan Shkhara Dağı’nı aşmanız gerekiyor. Buzula ulaşmakta zorlanırsanız dahi dağın manzarası yolculuğunuzu keyifli kılmaya yetecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir