Amasya gezisinde ne yenir?

Yöresel lezzetleriyle öne çıkan Amasya gezisinde ne yenir? Lezzetli yemekleri, hamur işi tarifleri ve meşhur sofralarıyla ‘şehzadeler şehri’ öne çıkıyor. Amasya’da gezilecek yerleri keşfederken bu güzel şehrin mutfak kültürünü de tanımak isterseniz yazımızın detaylarına göz atabilirsiniz.

Amasya çanak tarhanası

ÇANAK TARHANA ÇORBASI

Amasya’nın meşhur lezzetleri arasında mutlaka yörenin çanak tarhanası tadılmalı. Çanak tarhana süzme yoğurttan yapılıyor ve güneşte günlerce kurutularak muhafaza ediliyor. İçerisindeki diğer malzemeler ise kışın hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi üstleniyor. Amasya gezinizde bir tarhana çorbası içmeden geri dönmeyin.

Amasya’nın meşhur keşkek yemeği

KEŞKEK

Amasya bazı illerimiz gibi keşkeği meşhur bir yer. Etli yapılan keşkek yemeği özellikle düğünlerde vazgeçilmez bir lezzet. Büyük organizasyonlarda da halka keşkek dağıtılıyor. Tadına bakmanızı öneriyoruz.

Haşhaşlı çörek

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Haşhaşlı ve cevizli çörek Amasya’nın en meşhur tatları. Buraya geldiğinizde ara sokaklardaki fırınlarda birbirinden nefis kokular duyabilirsiniz. Bu kokuları takip ettiğinizde ise çörek pişiren, satan fırınlara ulaşacaksınız.

Etli yaprak sarma

ETLİ YAPRAK SARMA

Amasya’da çok meşhur lezzetlerden biri de etli dolmadır. Tiritli yapılan yaprak sarması daha çok kuzu eti, kuzu kaburga gibi malzemelerle pişirilir. Etin de lezzeti yaprak sarmasına geçer ve sulu bir yemek olarak tercih edilir.

Madımak yemeği

MADIMAK

Sivas’a özgü olan madımak yemeği Amasya’da da yöresel bir lezzet olarak tercih edilir. Soğan ile kavrulan madımak otu kısa sürede pişer ve yoğurtla beraber servis edilir. Aynı zamanda börek gibi yapılarak yufkaların içinde de yerini alır.

Büzgülü baklava

BÜZGÜ BAKLAVA

Amasya’nın yöresel tatlılarından biri olan baklava diğer baklavalar gibi aynı malzemelerle yapılır ancak sadece yapılırken oklavaya sarılıp büzgü şekli verilir. İçerisine ise sadece ceviz konulur.

Bamya yemeği

BAMYA YEMEĞİ

Amasya bamya üreticiliğinde ilk sıralarda yer alan bir ilimiz. Bu sebeple de mutfağında bamya yemeğinin yeri bir hayli geniştir. Etli, etsiz bamya yemeği Amasya’nın yöresel lezzetleri arasında bulunur.

Baklalı dolma

BAKLALI DOLMA

Amasya’nın yaprak sarması tiritli, etli olabildiği gibi aynı zamanda baklalı da yapılır. Baklalı dolma herkesin büyük beğenisini toplayan lezzetli bir yemektir.

Şıngır kebabı

ŞINGIR KEBABI

Amasya’nın lezzetli yemeklerinden biri de şıngır kebabıdır. Közde pişen patlıcan ve etler damakta çok lezzetli bir tat bırakır. Şehre gelen herkes şıngır kebabını mutlaka tatmalı.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir