Dünyanın en güçlü alışveriş caddeleri: Listede İstiklal de var

Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, 47 caddenin incelendiği “Dünya Geneli Ana Caddeler” raporunu yayımladı. Dünya çapında 47 caddenin yer aldığı listede İstiklal Caddesi de yer aldı.

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 1

Raporu paylaşan şirket, üç yıl süren pandemiye rağmen şirketlerin iyi bir performans ortaya koyduklarını açıkladı.

Raporda dünya genelinde yapısı gereği lüks sektörlerle bağlantılı olan merkez noktalardaki birincil kiralar dikkate alındı.

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 2

Kiralar merkeze alındığında dünyanın en pahalı destinasyonu New York’un Beşinci Caddesi olurken, Hong Kong’daki Tsim Sha Tsui ve Milano’daki Via Montenapoleone ikinci ve üçüncü olarak sıralandı.


Listenin tepesindeki New York Beşinci Cadde’de kiralar metrekare için yıllık 21 bin 76 Euro iken, Tsim Sha Tsui’de 15 bin 134 Euro, Via Montenapoleone’de ise 14 bin 547 Euro oldu.
Bir önceki raporda üçüncü sırada yer alan Londra’nın New Bond Caddesi dördüncülüğe gerilerken Paris’teki Şanzelize Caddesi ise beşinci sırada yerini aldı.

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 4

New Bond Caddesi’nde metrekare için yıllık kiralamalar 14 bin 346 Euro iken Şanzelize Caddesi’nde ise metrekare başına yıllık ortalama 11 bin 69 Euro’dan kiralamalar yapılıyor.
Listede en büyük değişimleri yaşayanlar ise Oslo’daki Nedra Slottsgate ve Varşova’daki Nowy Swiat destinasyonları oldu. Bir önceki raporda 27’inci sırada yer alan Nedra Slottsgate 23’üncü basamağa yükselirken Nowy Swiat ise 32’ncilikten 36’ncılığa indi.

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 5
Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 6
Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 7

İstiklal’de kiralar geriledi

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 8

Dünyadaki 47 caddenin yer aldığı araştırmada İstanbul’dan İstiklal Caddesi yer aldı.

47 ana cadde içerisinde listenin 30’uncu basamağında bulunan İstiklal Caddesi’nde yıllık ortalama metrekare başına kiralama tutarı 1.175 Euro olarak açıklandı.

Dünyadaki en güçlü alışveriş caddeleri: İstiklal de listede - 9

Araştırmaya göre; Covid-19 döneminde İstiklal Caddesi’nde kiralar TL cinsinden yüzde 26’ya kadar düşüş gösterse de sonrasında çok net bir biçimde toparladı ve yıllık değişim yüzde 11 oldu.

İstiklal Caddesi, salgın öncesinde açıklanan bir önceki raporda da 30’ncu basamakta yer alıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir