Şehzadeler şehri Amasya’da gezilecek yerler

Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan ‘şehzadeler şehri’ Amasya’da gezilecek yerler ziyaretçilerini bekliyor. Her mevsim muhteşem manzaralar sunan adresler Amasya’da hem temiz hava hem de tarihi bilgiler veriyor. Amasya gezisinde ne yenir denildiğinde karşımıza çok sayıda lezzet çıkıyor. Dağlar arasına kurulan şehri keşfetmeye hazır mısınız?

Şehzadeler şehri Amasya

YEDİ KUĞULAR KUŞ CENNETİ

Tarihi gezilecek yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkan Amasya’da birçok kuş türünün bulunduğu göl bulunuyor. Kuş cennetine gözlemcilik yapmak isteyenler ve farklı kuş türlerini görmek isteyenler akın ediyor. Kuş cennetinde uzun yürüyüşler yaparak gezebilir doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Bir doğa harikası Boraboy Gölü Tabiat Parkı

BORABOY GÖLÜ TABİAT PARKI

Taşova’nın Boraboy Köyü’nde bulunan tabiat parkı muhteşem gezi adresi. Çevresinde meşe, kayın, gürgen gibi ağaçların bulunduğu Boraboy Gölü Tabiat Parkı bol oksijen sağlıyor. Piknik, kamp ve yürüyüş için ideal bir yer olan göl heyelan set gölü olarak biliniyor.

Aynalı mağara

AYNALI MAĞARA

Amasya’da gezilecek en güzel yerlerden biri Aynalı Mağara oluyor. Rivayete göre kral çok güzel olan kızını buraya yerleştirmiş. Muhteşem yapısı bulunan mağara görmeye değer bir tarihi adres.

Amasya Kalesi

AMASYA KALESİ

Şehre hakim tepede bulunan Amasya Kalesi görmeye değer güzel bir manzara sunuyor. Buradan şehrin tüm ışıklarını seyredebilirsiniz. Harşena Dağı üzerine inşa edilen kalenin Hititler zamanında yapılmış. Osmanlı İmparatorluğu da kaleyi aktif şekilde kullanmıştır.

Beyazıt Külliyesi

BEYAZIT KÜLLİYESİ

Amasya’da gezilecek yerler içerisinde mutlaka ilk sıralarda bulunması gereken adreslerden biri Beyazıt Külliyesi. ikinci Beyazıt’ın tahta geçmesinin ardından yaptırdığı bu külliye tarihi öneme sahip. Günümüzde cami ve kütüphane olarak kullanılmaya devam ediyor.

Kralkaya mezarları

KRALKAYA MEZARLARI

Amasya’da keşfedilecek en güzel yerlerden birisi Kralkaya Mezarlarıdır. Çıkış yolu zorlu olsa da buradaki mezarlar müthiş tarihi bilgiler sunuyor. Taş kayaların oyularak mezar yapılması ve taşa yapılmış işlemeler harika görünüyor.

Hazeranlar Konağı

HAZERANLAR KONAĞI

19. yüzyılda yapılan tarihi yapılardan biri olan Hazeranlar Konağı ince işlenmiş naif mimariye sahip. 1984’te müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan konak görmeye değer bir eser. Amasya’da turistlerin uğrak yerlerinden biri.

Gökmedrese Camii

GÖKMEDRESE CAMİİ

Selçuklular’dan günümüze miras kalan değerli tarihi eserlerden biri Gökmedrese Camii. 1200’lü yıllarda inşa edilmiş. Günümüzde de cami olarak hizmet veriyor. Ağaç oymacılığını en iyi görebileceğiniz eserlerden biri burası.

Amasya Arkeoloji Müzesi

AMASYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Amasya’da gezilecek yerler içerisinde arkeoloji müzesi de bulunuyor. Tunç Çağı’ndan kalma eserlerin dahi bulunduğu müze herkesin gezmesi gereken bir yer. Bu müzeyi diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği ise mumya örneklerinin bulunmasıdır.

SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN TIP VE CERRAHİ TARİHİ MÜZESİ

SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN TIP VE CERRAHİ TARİHİ MÜZESİ

İlhanlı döneminde inşa edilen tarihi müze günümüze ulaşmayı başarmıştır. İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve Uduz Hatun adına Anber Bin Abdullah tarafından 1308-1309 yılında yaptırılmıştır.  Tarihi yapının ön cephesi sanatsal olarak çok değerlidir.

BURMALI MİNARE CAMİSİ VE CUMUDAR TÜRBESİ

BURMALI MİNARE CAMİSİ VE CUMUDAR TÜRBESİ

Caminin üzerindeki kitabede yazdığına göre iki kardeş taraıfndan yaptırılmış. Bu kardeşlerden biri 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden Necmeddin Ferruh Bey olarak biliniyor. Kardeşi ise Haznedar Yusuf. Yapılış tarihi kitabede 1242 olarak yazmaktadır.

AMASYA TAŞHAN

AMASYA TAŞHAN

2012 yılında restorasyonu tamamlanan Taşhan 1699 yılında Mutasarrıf Rahtuvan Hacı Mehmet Paşa tarafından Mimar Mehmet Kalfa’ya yaptırılmıştır. 

KAPI AĞASI MEDRESESİ

KAPI AĞASI MEDRESESİ

II. Bayezid’in Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır. Klasik Osmanlı medreselerinden farklı bir formda görünüyor. Selçuklu anıtlarında görülen sekizgen plan şeması ilk kez bu tarihi yapıda uygulanmıştır. Bursa kemeri tarzında bir kemeri bulunan tarihi yapı görmeye değer muhteşem detaylarla doludur.

ŞEHZADELER MÜZESİ

ŞEHZADELER MÜZESİ

Şehzadeler Müzesi Yeşilırmak kenarında yer alıyor. Amasya’ya gelen turistler buraya mutlaka uğruyor. Şehzadelik dönemleri Amasya’da geçmiş olan Osmanlı sultanlarının heykelleri bu müzede bulunuyor. Dönemi yansıtan diğer kültürel detayları da müzede görebilirsiniz.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir