AĞRI’NIN DOĞUBAYAZIT İLÇESİNDE KARTAL YUVASI GÖRÜNÜMÜ, MİMARİ VE TARİHSEL ÖZELLİĞİYLE DİKKATİ ÇEKEN İSHAK PAŞA SARAYI, 2021 YILINDA 223 BİN KİŞİ TARAFINDAN ZİYARET EDİLDİ. (RECEP ÇİRİK/AĞRI-İHA) Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde kartal yuvası görünümü, mimari ve tarihsel özelliğiyle dikkati çeken İshak Paşa Sarayı, 2021 yılında 223 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Ağrı Dağı’nın eteklerine kurulu İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın gözdesi olarak nitelendirilen İshak Paşa Sarayı muhteşem bir mimari örnek. Herkesi hayran bırakan mimarinin yapımı 99 yıl sürmüş ve günümüzde de ilgi çekmeyi başarabiliyor. Bunu hem çok ince düşünülerek inşa edilen yapısına hem de tarihine borçlu. Dağların arasında bir güneş gibi yükseliyor İshak Paşa Sarayı.

Yapımı 99 yıl süren saray yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Her mevsim harika bir manzara sunuyor. Çevresindeki doğa ve canlı yaşamı bahar geldiğinde yemyeşil bir renge bürünüyor. Kış geldiğinde ise bembeyaz bir örtüyle kaplanıyor.

İshak Paşa Sarayı

Ağrı Dağı’nın yamacında bulunan İshak Paşa Sarayı ince taş işlemeciliği ile öne çıkıyor. Doğubeyazıt ilçesindeki en önemli tarihi yapılardan biri aynı zamanda. Mimar Mehmet Paşa tarafından tasarlanmış bir yapı olan saray çok büyük bir alanı kapsar. 116 odası bulunan sarayı günümüzde müze olarak ziyaret edebilir ince mimari detaylarını keşfedebilirsiniz.

İshak Paşa Sarayı mimarisi

Saray içerisinde türbe, sur, cami ve iç dış surlar bulunur. Bolca süslemenin bulunduğu İshak Paşa Sarayı’nda merkezi ısıtma sistemi de göze çarpar. Bu saray kışın soğuklarına karşı günümüzdeki yerden ısıtma sistemi ile döşenmiş. Yüzyıllar önce bunu düşünerek ısıtma sistemi yerleştirilmiş.

İshak Paşa Sarayı Ağrı’da gezilecek en güzel yerlerden biri.

Selçuklu Devleti’nin sanat anlayışını yansıtmaktadır İshak Paşa Sarayı. Avrupa Barok sanatının da izlerini görmek mümkündür. Ancak daha çok Türk kültür saray geleneğini yansıtır. Çevredeki ülkelere Osmanlı Devleti’nin ihtişamını göstermek için yapıldığı söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir