Avrupa ziyaretinizde tatmanız gereken enfes lezzetler

Avrupa’nın birbirinden güzel şehirlerinde ve bölgelerinde enfes lezzetler yer alıyor. Her ülkenin lezzetli, iştah açıcı, hem göze hem de damak tadına hitap edecek yöresel tatları bulunuyor.

Bu birbirinden çeşitli lezzetler, bulunduğu ülke ile özleşiyor ve tüm dünyada adını duyuruyor. Biz de sizler için Avrupa ziyaretinizde yiyebileceğiniz bu lezzetleri araştırdık. Araştırmamızın sonucunda ağzınızı sulandıracak birçok yöresel lezzet bulduk.

Haydi gelin, hangi Avrupa ülkesinde ne yenir öğrenelim.

İTALYA

  • Pizza

İtalya deyince aklınıza direk pizza geldi değil mi? Evet, pizza İtalya’da yenilebilecek lezzetler arasında yer alıyor. Italyalılar kendilerine özgü olan pizzaya bayılıyorlar. İtalya’dan çıkıp tüm dünyayı saran pizzanın birçok çeşidi bulunuyor.

İtalya gezintisinde pizza satan çok sayıda restoran göreceksiniz. Bu restoranlarda pizzalar odun ateşinde pişiyor. Daha sonra ise müşterilere güzel bir sunumla servis ediliyor. İtalya ziyaretinizde kesinlikle pizzanın tadına bakmalısınız, yoksa pişman olarak şehirden ayrılırsınız.

  • Lazanya

İtalya’nın mutfaklara kazandırdığı lezzetlerden bir tanesi de Lazanya. Bu yemek ülkemizde de adını duyurdu ve mutfaklarımızda yerini aldı. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla doyurucu bir yemek olan lazanyayı, ana vatanında tatmalısınız ve farkı görmelisiniz.

  • Makarna

İtalya’nın en meşhur lezzetlerinden biri de makarna. Pratik hazırlanmasıyla bilinen makarna, tüm dünyada yapılışı kolay bir yemek olarak biliniyor. Ülkemizde de en çok öğrenciler tarafından tercih edildiği düşünülse de bütün evlerde bulunan vazgeçilmez bir lezzet. Daha önce hiç yemediğiniz çeşitlerini ve soslarını da İtalya’da görebilirsiniz.

Özellikle İtalyalılar tarafından taze domateslerden yapılan pomodoro soslu makarnayı yemenizi tavsiye ederiz.

  • Tiramusu

Evet, karnınızı doyurdunuz. Sırada ne var? Tabii ki de tatlı. İtalya’da yiyebileceğiniz tatlıların en ünlüsü tiramusu. Pasta kekinin arasına sürülmüş labne peyniri ve nescafe serpiştirilmiş olan tiramusu ağzınızda dağılacak. Yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği lezzetlerden birisi de tiramusu. İtalya’da tüm tatlıcılarda ve kafelerde bu lezzeti bulabilirsiniz. Tiramusuyu kahve eşliğinde yemenizi öneririz.

Bu lezzetler dışında İtalya’da yiyebileceğiniz birçok yemek bulunuyor. Bunlar; minestrone, ravioli, pizzette, puccia, caponata, risotto, tortellini, bruschetta, gnocchi, stramboli. Bu saydığım lezzetleri de İtalya’nın restoranlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

BELÇİKA

  • Brüksel Lahanası

Belçika’da ne yenir? diye sorulduğu zaman akıllara ilk gelen şey tabii ki de Brüksel lahanası. Belçika’ya gidip Brüksel lahanasını yemeden dönerseniz, pişmanlık yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bu enfes lezzetteki lahana yemeğinin tadına bakmalısınız.

Özellikle Belçika’da yapılan Brüksel Lahanası kaz yağında pişiriliyor. Bu da başka bir yerde yiyemeyeceğiniz bir lezzeti ortaya çıkarıyor.

  • Waffle

Belçika’nın çikolatasıyla ünlü olduğunu duymuşsunuzdur. Ağzınıza attığınızda damağınızda harika bir şekilde eriyen bu çikolatalar, waffle için en önemlisi malzeme.

Kalın hamur veya ince hamurdan yapılan waffle, pişirilerek hazırlanıyor. Belçika ziyaretinizde waffle yiyecekseniz, üzerine dilediğiniz meyveleri koydurabilirsiniz. Meyvelerin üzerine de eritilmiş Belçika çikolatasının muhteşem görüntüsünü göreceksiniz. Bu çikolatalardan bitter olanını veya sütlüsünü tercih edebilirsiniz.

  • Caricoles

Eğer ben daha önce hiç tatmadığım kadar farklı bir lezzet tatmak istiyorum diyorsanız, deniz salyangozuyla yapılan caricoles tam size göre.

Brüksel’de keyifli geziniz sırasında sokaklarda rastlayacağınız bu lezzet, baharatlı sosların deniz salyangozuyla harmanlanıp pişmesiyle oluşuyor. Genelde yerel halk deniz salyangozunu sandviç ekmeğiyle yemeği tercih ediyor. Sizler de karnım doysun diyorsanız, bu şekilde de tüketebilirsiniz.

Bunların dışında size söyleyebileceğimiz lezzetler; eel, moules frites, stoemp, boulettes.

PARİS

  • Soğan Çorbası

Paris’e özgü olan soğan çorbası, Paris halkının vazgeçemediği sağlıklı lezzetler arasında yer alıyor. Soğanın un ve et suyuyla pişirilmesinden oluşan bu lezzet, adeta şifa kaynağı diyebiliriz. Genelde halk tarafından kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için içilen soğan çorbası, 2 dilim ekmekle yeniliyor.

Paris ziyaretiniz soğuk havalara denk geldiyse, kendinizi hasta gibi hissediyorsanız ya da hastalanmak istemiyorum derseniz bu çorbayı tercih edebilirsiniz.

  • Makaron

Paris dünyanın en güzel maronlarını yiyebileceğiz tek yer. Rengarenk, çeşit çeşit makaronlar ziyaretçilerin hem gözlerine hitap ediyor hem de midelerine. Güzel bir kahve eşliğinde ya da çay eşliğinde makaronun tadına bakabilirsiniz.

Paris lezzetleri bununla sınırlı değil tabii ki. Paris’te tadacağınız lezzetler arasında; ördek, kaz ciğeri, antrikot, kruvasan, creme brulee, kurbağa bacağı da var.

 İSPANYA

  • Tapas

İspanya’nın en meşhur lezzeti olan Tapas, ülkemizde davetlerde sık sık karşılaştığımız kanepelere benziyor. Tapas, ekmeğin üzerine konulan çeşit çeşit garnitürlerden hazırlanıyor. Tapas atıştırmalık olarak yeniliyor. Bu yüzden yemeklerden önce tercih ediliyor. Yemeğe ön hazırlık gibi düşünebilirsiniz. Tapası İspanya’nın her bölgesinde yiyebilirsiniz.

  • Paella

Paella için ülkemizin sokak lezzetlerinden bir olan midyenin yemek hali diyebiliriz. Midyenin iç pilavına benzer tattaki paella pilavı, karidesle beraber pişirilerek hazırlanıyor. Daha sonra ise servis ediliyor.

Ülkemizde ise Akdeniz Bölgesi’nde sevilen yemekler arasında yer alıyor.

Aynı zamanda İspanya’ya gittiğinizde; croquettes, gazpacho or salmorejo, pisto ratatouille, İspanyol tortillası yiyebilirsiniz.

HOLLANDA

  • Bitterballen

Hollanda’nın doyurucu lezzetlerinden bitterballen, patates ve et karışımıyla hazırlanıyor. Bu küçücük görünümlü köfteler, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça tercih ediliyor. Hollanda’nın sokaklarındaki restoranlarda ve otomatlarda bile rastlayabileceğiniz bu lezzet, enfes bir tada sahip.

Bitterballen domuz eti veya dana etiyle yapılıyor. Aynı zamanda deniz ürünleriyle de hazırlanıyor. Baharatlarla harmanlanmış olan bu yemek ekmekle de yenilebiliyor.

  • Patat

Patates kızartması olan patat, özel soslarla tatlandırılarak hazırlanıyor. Ülkenin her yerindeki restoranlarda servis edilen patat, Hollanda halkı tarafından çok seviliyor. Sokak satıcıları tarafından satılan bu lezzeti Hollanda’nın sokaklarında görebilirsiniz. Sokak satıcıları patatı kağıda sararak servis ediyor. Hollanda gezintiniz soğuk havalara denk geldiyse patatı yemeniz içinizi ısıtacak.

Hollanda’da karşılaşabileceğiniz lezzetler bunlarla sınırlı değil. Poffertjes, rijsttafel, stroopwafel, oliebollen, haring, garnalen, erwtensoep, licorice ve Hollanda peynirini de göreceksiniz.  

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir