120 yıllık “Fransız Evi” geleceğe taşınıyor

Türkiye’nin önde gelen termal turizm merkezlerinden, Yalova’nın Termal ilçesinde Osmanlı döneminde inşa edilen  “Fransız evi” restorasyonun ardından müze olarak hizmet verecek

“Fransız evi”, 1900’lü yılların başında tesisi işleten Fransız aile için inşa edildi

Osmanlı’nın son döneminde termal tesis işleten Fransız ailenin konakladığı 120 yıllık tarihi yapının, geleceğe miras bırakılması için hazırlanan restorasyon projesi onaylandı.

Turizmde Yalova’nın görünen yüzü termal kaplıcalarının Romalılardan itibaren cazibesini koruduğunu belirten İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel,  “İl Özel İdaresi olarak Yalova’mızın kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Bu anlamda termalimizde de Sultan 2. Abdülhamid döneminde termal tesisin işletmeciliğini yapan Fransız aileye ait olan ve Fransız evi olarak bilinen bu tarihi yapıyı restore etmeye karar verdik.” dedi.

Soygüzel, “İnşallah birkaç hafta içerisinde restorasyon imalat ihalesini yaparak restorasyonuna başlayacağız. Bu çok önemli sivil mimari örneği kültür mirasımızı, yeniden Yalova’nın kültür hayatına, termalimizin turizm hayatına kazandırmış olacağız. Termal ile ilgili hazırda bir koruma imar planı var. Planda, bu yapıyla ilgili de öngörülmüş bazı fonksiyonlar var. Bu fonksiyonlar içinde müze de var. Restorasyon çalışması bittikten sonra diğer kurumlarla bir araya gelip yeni fonksiyonlar ekleyebilir miyiz diye değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir