‘Hayal Bahçe’den asırlardır sofralara ulaşan lezzet

Urla ‘Hayal Bahçe‘ tarihin tanığı bir anıt ağaca ev sahipliği yapıyor. Erkence cinsi asırlık zeytin ağacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden tescilini alırken, ‘Hayal Bahçe’de 2 bin ağaç bulunuyor.

Zeytinyağı üretiminde sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye, üretim faaliyetlerinin yanı sıra zeytinyağının cam şişeye girmesi ve markalaşması yönünde de çalışmalarını sürdürüyor. Babasının hayalini gerçekleştiren genç kadın girişimci Kübra Özmen Kutanoğlu’nun markası “Hayal Bahçe”den zeytinyağları da bu doğrultuda üretimini sürdürüyor. Urla’da kurulan ve üretim faaliyetlerine devam eden zeytinlik; tarihin tanığı anıt ağaca da ev sahipliği yapıyor.

Erkence cinsi asırlık zeytin ağacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden tescilini aldı. Anıt ağaç yörenin tarihi ve kültürel altyapısına katkı sağlamakla birlikte doğal miras olma özelliğini taşıyor.

ANIT AĞAÇTAN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞI ‘HAYAL BAHÇE’DEN’

Kuşçular köyünde 90 dönüm arazi üzerinde bulunan zeytinlikte, anıt ağaç ile yaklaşık 2 bin ağaç bulunuyor. Kutanoğlu, anıt ağaca verilen tescil ile son derece mutlu olduklarını belirtirken şunları kaydetti:

“Bu bahçe babamın hayaliydi. ‘Hayal Bahçe’ ismi ile hayat verdiğimiz bir markaya dönüştü. Asırlık zeytin ağacımızın da bulunduğu ‘Hayal Bahçe’deki her ağaç bizim için çok değerli. Asırlık erkence cinsi zeytin ağacımız ise bahçemizin en kıymetlisi. Bu bahçe, anıt ağacı ile tarihin tanığı, gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en değerli doğal miras aslında. Hasat dönemi hepimizi tatlı bir telaş sarıyor. Talepleri hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Anıt ağaçtan elde ettiğimiz zeytinyağına ise ilgi yoğun. Fakat yalnızca 30 şişe elde edebiliyoruz. Erkence cinsi asırlık zeytin ağacından elde ettiğimiz yağ son derece kıymetli.”

ANIT AĞAÇTAN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞI, ÖZEL TASARIMLI CAM ŞİŞESİNDE 

Hayal Bahçe’de en hareketli sürecin hasat döneminde olduğu belirtiliyor. Elle toplanan zeytinler aynı gün modern tesiste ‘soğuk sıkım’ yöntemi ile sıkılıyor ve zeytinyağı, sıcaklığı her mevsim doğru derecede tutulan ve güneş ışığından korunan bekleme alanındaki dikey krom konik tanklarda muhafaza ediliyor. Ardından gelen siparişler için özenle şişeleniyor.

Tescilli anıt ağaçtan toplanan erkence cinsi zeytinlerinden ise yalnızca 30 şişe zeytinyağı elde edilebiliyor. Elde edilen zeytinyağı; mermer rölyefle dekore edilen, bir yüzünde anıt ağacın diğer yüzünde ise zeytin figürlerinin bulunduğu özel tasarımlı cam şişesinde sofralarda yerini alıyor.

Öte yandan zeytinyağı ve zeytin ürünlerinin, Urla Arasta Çarşıdaki “Hayal Bahçe’den” isimli dükkândan satışı yapılırken internet sitesi üzerinden de herkese ulaştırılıyor.

Hayal Bahçe; asırlık zeytin ağacından elde edilen zeytinyağı, soğuk sıkım erken ve olgun hasat natürel sızma zeytinyağı, sofralık yeşil zeytin, çevirme siyah zeytin, pancarlı sofralık yeşil zeytin, hurma zeytin, budanmış zeytin ağacından ürünler, zeytin temalı seramik ürünler, zeytinyağlı sabunlar ve siyah zeytin ezmesi ile zeytine dair her şeyi sunuyor. Ayrıca, hasat zamanında kendi zeytinlerinin yanı sıra Urla ve çevresindeki bahçelerin zeytin sıkım işlemini gerçekleştiren Hayal Bahçe, bölgedeki hasat zamanının planlamasında da etkili oluyor. Bahçe sahiplerinin hasat için danıştığı Hayal Bahçe, her zeytin sıkım işleminden sonra makineleri temizliyor ve gelen ürünleri de bekletmemek adına randevu sistemi ile çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir