Yuva sayısı arttı yüzlercesi denize kavuştu

Aydın’daki kumsallarda 2011 yılından bu yana caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yuva sayısındaki artış gözlemleniyor. Bu yıl kaplumbağaların bıraktığı 720 yumurtadan çıkan yaklaşık 502 yavru denizle buluştu. Sevimli yavruların denizle buluştuğu anlar bölge sakinleri tarafından ilgiyle izlendi.

Didim ilçesi kumsallarında 5, Kuşadası kumsallarında 4 caretta carettanın yuva tespiti yapıldı. Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte korumaya alınıp, Aydın bölgesi olarak 9 yuva alanı kayıt altına alındı. Aydın bölgesi Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında olmasına rağmen, 2011 yılından bu yana hemen her yıl bir ya da birkaç caretta carettanın yuva yaptığı görüldü.

Yavrular denizle buluştu

Caretta carettalar Kuşadası ve Didim kumsallarındaki 9 yuvaya 720 yumurta bıraktı. 502 yavru sağlıklı bir şekilde denizle buluşturuldu. 218 yumurtanın bozulmuş ve olgunlaşmamış olduğu görüldü. Kuşadası Köyüm Sitesi plajındaki son yuvanın kontrol açılışında ise kaplumbağaların denizle buluşması bölge sakinleri tarafından ilgiyle takip edildi.

“Kumsalların temiz tutulması için herkese görev düşüyor”

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağalarının sağlıklı bir şekilde üreyebilmesi için kumsalların temiz tutulması gerektiğini belirterek, “Yuva sayısındaki artışların önümüzdeki yıllarda daha da çoğalacağını tahmin etmekteyiz. Umarız çoğalırlar ve Aydın bölgesi de resmi yuvalama alanları içine girer diye umut ediyoruz. Aydın DKMP Şube Müdürlüğü’ne, Kuşadası ve Didim Belediye Başkanlıklarına, ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, gönüllülere Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifine, EKODOSD üyelerine yapmış oldukları katkı için teşekkür ederiz. Bu nadir deniz canlıları Aydın kumsallarına çıkarak yuva yapmaya başladılar. Kumsalların temiz tutulması ve özellikle plastiklerden arındırılması için herkese önemli görev düşüyor. Bu yıl kirliliğin oluşturduğu en çarpıcı örnek, kumsalların birinde yuva içinden çıkan bir çocuk bezine sıkışmış bir caretta caretta yavrusu oldu. Denize atılan plastik poşetler caretta carettalar için büyük risk oluşturmakta, bunları deniz anası sanarak yutan kaplumbağaların öldüğü görülmektedir. Bölgemizde ölen deniz kaplumbağaları toplanarak, Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) gönderilmekte ve orada yapılan araştırmalarda önemli ölçülerde bu hayvanların sindirim sistemlerinde plastik kalıntılarına rastlanılmaktadır. Kumsallarımızın ve denizlerimizin plastiklerden arındırılması için hep birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir