Milyonlarca hacı adayı Kabe’ye kavuştu

Hac döneminin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca hacı adayı Müslümanların kutsal toprakları olan Mekke’ye ulaştı.

Yıllarca kuranın çıkmasını bekleyen hacı adayları sonunda Suudi Arabistan’ın Mekke şehrindeki Kâbe’ye ulaştı. Müslümanların kutsal topraklarında Milyonlarca hacı adayı bir araya geldi.

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hacı adayları Kâbe’de say ve umre ibadetlerini tamamladı.

Türkiye’den gidecek 85 bin hacı adayı, 24 Haziran’a kadar ibadetlerini sürdürecek.

Pandeminin bitmesiyle hac sınırlamaları kalktı ve Türkiye’ye sağlanan ilave 5 bin vize ile Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılında 88 bin 430 hacı adayını mübarek topraklara ulaştırmaya başladı. Kasap, teknik personel gibi hizmetler için verilen vizelerle Türkiye’den bu sene 120 bin kişinin hac yapacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan, Müslüman ülkelerin nüfusunun binde 1’i oranında vize imkanı sağlanıyor. Türkiye gibi ekonomik durumu iyi genç nüfusu fazla olan ülkelerde binde 1’lik hac kontenjanı normal şartlarda bile yeterli olmuyor. Şu anda Türkiye’de 2,5 milyon kişi hac vizesi için sırada bekliyor. Her sene kura çekiliyor ve yıllar geçtikçe, kuraya giren kişinin çekiliş hakkı kat sayı katlanarak artıyor. Hac vazifesini yerine getirebilmek için 10 yıldan fazla bekleyenler de bulunuyor.

Zilhicce ayının ilk gününde mübarek beldelere gelenlerin sayısı 2 milyonu buldu. Suudi Arabistan yönetimi, hac zamanı en fazla 4 milyon kişiyi şehre alabildiği için ülkelere hac vizesi için kota uyguluyor.

Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntı, Suudi Arabistan’da otel ve hizmet fiyatlarını da artırdı. Bu sene birçok ülke hac bedellerine yüzde 10 ile 25 oranında riyal bazında zam yaptı. Türkiye’den 24 bin riyal (7 bin dolar) ile 50 bin riyal arasında tarifelerle hac grubu bulunuyor. Suriye kontenjanından gelen Halepli Müslümanlar ise 4 bin 500 dolar gibi bir maliyet ve daha sınırlı imkanlar ile hac vazifesini yerine getirebiliyorlar. Her ülkenin kendi organizasyonlarında farklı hizmet kategorileri bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir