Yörüklerin asırlık tatlısı “Muğla saraylısı” Bayram sofralarını süslüyor

Muğla’nın köylerinde Yörüklerin 300 yıldır hazırladığı “Muğla saraylısı” bu bayramda da sofraları süsleyecek. Genellikle bayramlarda ve kız isteme merasimlerinde yapılan “Muğla sarı lirası” tatlısı, daha sonra “Muğla saraylısı” ismiyle tescillenip Türk ve dünya mutfağındaki yerini aldı.

Ege ve Akdeniz mutfağının önde gelen temsilcilerinden Muğla’da, çoğu kişi tarafından bilinmeyen “Muğla saraylısı” tatlısı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret tescilini alarak bölgede ve ülkenin bir çok kentinde tanınır hale geldi.

Yapımında yöresel zeytinyağı ve cevizin kullanıldığı, hafif bir tatlı olan Muğla saraylısı, endüstriyel tasarım tescilinin alınmasının ardından Türkiye başta olmak üzere tüm dünyaya pazarlanıyor.

Ramazan Bayramı’nda yoğun talep görmesi nedeniyle “Muğla sarı lirası” olarak da bilinen tatlıyı yapan ustalar gece gündüz mesaiye devam ediyor.

Tatlı üreticisi Memduh Şahbaz, yaptığı açıklamada, tatlının yıllar öncesinde kömür ateşinde iki tarafı da çevrilerek pişirildiğini, rafine şekerin olmadığı zamanlarda pekmezle hazırlandığını söyledi.

Tatlının, 2007’de “Muğla saraylısı” ismiyle endüstriyel tasarım tescilini yaptırdıklarını anlatan Şahbaz, tatlıyı markalaştırarak Türk gıda sektörüne yeni bir lezzet kazandırdıklarını dile getirdi.

Tatlının kentte Yörüklerin geleneksel kız isteme merasimlerinde hazırlandığını kaydeden Şahbaz, Muğla saraylısının, eski adını, damadın ailesince kız evine nişan takmaya gidilirken tatlının ortasına konulan sarı liradan aldığını bildirdi.

Muğla saraylısını hediyelik bir ürün haline getirdiklerini, tatlının Muğla dışından da çok talep almasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Şahbaz, şunları söyledi:

Muğla Saraylı tatlısı yıllardır olduğu gibi şimdi tüm orijinalliğini koruyor. Tatlının malzemelerini Muğla’nın köylerinde üretilen doğal tereyağı ve ceviz oluşturuyor. Buğday kendi tarlandan kaldırılır ve su değirmeninde öğütülür. Lezzeti çok iyi ve hafif bir tatlıdır. Yıllar önce 1984 yılında bu tatlıyı çok iyi yapan bir teyzemizden rica ederek öğrendik ve ustalarımızı yetiştirdik. Bu tatlıyı yapan ustalarımız da yıllardır bizimle çalışarak tatlıyı sevenlerine ulaştırıyor. Ramazan Bayramı nedeniyle de yoğun talep alıyoruz. Bayram sofralarını yine Muğla saraylısı süsleyecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir