Yıldız Sarayı’nda duvar resimleri bulundu!

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı’nda sürdürülen restorasyon çalışmalarında,  “Çukur Saray” olarak adlandırılan bölümün duvarlarında 19. yüzyıla ait duvar resimleri bulundu

19. yüzyıla ait tezyinat ve çizimler ortaya çıkarıldı

Yıldız Sarayı’nda Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yaklaşık 5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışması devam ediyor.

Saray alanı içerisinde bulunan birçok yapı ile yapıların iç ve dış bölümleri, peyzaj alanları ve mimari tüm detayları restore ediliyor

Müze olarak da hizmet verecek alanın içindeki yapılardan Sultan II.Abdülhamid’in kız kardeşleri ve kızlarının yaşadığı Çukur Saray’da da çalışmalar devam ediyor.

Beylerbeyi Sarayı, Beykoz Kasrı, Mesudiye Zırhlısı ve Kız Kulesi ile yelkenlilerin yer aldığı Boğaziçi manzarası resimlerine ulaşıldı

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, 2018 yılından itibaren yürütülen çalışmalar neticesinde Yıldız Sarayı içerisinde bulunan pek çok yapının restorasyonun tamamlandığını belirterek “Gerek duvar üzerine, sıva üzerine işlenmiş kalem işleri, gerek tuvale işlenmiş doğa resimleri gibi pek çok özgün yapı ve ahşaplardaki yağlı boyaların altından çıkan desenlerle burada tarihi mirasın korunması yönünde çok önemli bulgulara ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, “Tabi burası daha evvelki yıllarda üniversite yapısı olarak kullanılmış. Özellikle saray döneminden sonra uzunca bir dönemi var. Bu dönem boyunca yapılmış çeşitli müdahaleler var. Şu ana kadar yürütülen çalışmalarla biz bu müdahalelerin toparlanmasına yönelik çalışmaları gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Elde edilen veriler çok kıymetli. Mesela burada gördüğümüz Beykoz Kasrı, duvara işlenmiş bir tablo, hemen arkamızdaki Beylerbeyi Kasrı, bunların hepsi aslında bu tip 19.yüzyıl yapılarında ilk defa karşımıza çıkan şeyler. Bu yönüyle, burada yaptığımız çalışmanın mesleğimiz açısından çok önemli bulguları içerdiğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Saray içinde bulunan Çukur Saray’da restorasyon çalışmaları 11 aydır devam ediyor

Yasin Yıldız, külliye içindeki Mızıka-i Hümayun, tiyatro ve Müsahip Ağalar yapılarının bulunduğu gruptaki çalışmaların da gelecek yılın sonuna kadar bitmesini beklediklerini kaydederek, “Bunların ardından daha dış çeperinde yer alan Yaveran Dairesi, Kiler-i Amire Binası gibi binaların da bitmesiyle birkaç yıl içerisinde Yıldız Sarayımızın bir bütün olarak toplumla buluşacağını söyleyebilirim.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir