Açılışından bugüne yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayan, Sultan 2. Abdülhamid’in ikonik sarayı Yıldız’da, restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan dört yeni müze daha ziyarete açılacak.
Milli Saraylar Başkanlığı tarafından 19 Temmuz 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle halkın ziyaretine açılan Yıldız Sarayı, birinci yılında yoğun ilgi gördü.
BİR YILDA 694 BİN ZİYARET
Toplam 694 bin 327 ziyaretçinin gezdiği Yıldız Sarayı’na, Rusya, Orta Doğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere binlerce yabancı turist geldi.

4 YENİ MÜZE AÇILACAK
Restorasyon süreci devam eden yapıda, Saray Tiyatrosu, Halı Müzesi, Mobilya Müzesi ve Nadir Eserler Galerisi gibi bölümler önümüzdeki dönemde ziyarete açılacak. Bu yapılar, Osmanlı saray kültürünü yansıtan koleksiyonlarla donatılacak.

“YÜZYILLIK BİR TARİHİN ARDINDAN İLK DEFA ZİYARETÇİYLE BULUŞMUŞTU”
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yıldız Sarayı’nın geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yüzyıllık bir tarihin ardından ilk defa ziyaretçiyle buluştuğunu belirtti.
Açılışın tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması ve ziyaretçilerle buluşturulması noktasında tarihi bir an ve çok önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Yıldız, “Zira 19. yüzyıl sarayları içerisinde kapsamlı bir şekilde ziyaretçisiyle buluşamayan tek saray Yıldız Sarayı’ydı. Bu durum geçtiğimiz yıl değişmiş oldu. Gerçekten de yapılan işin son derece isabetli olduğunu, aradan geçen bir yıllık süreç hepimize gösterdi.” değerlendirmesini yaptı.

Yıldız Sarayı restorasyonu tamamlanmadan ve ziyarete açılmadan önce 8 farklı kurumun yönetimi altında olan parçalı bir yapıya sahip olduğunu aktaran Yasin Yıldız, “Bugün sizlerin de yakından görmüş olduğu üzere bu parçalı yapı tamamlanmış oldu. Biz burada yeni projeleri, Yıldız Sarayı’yla ilgili açılışa hazır hale gelmiş yeni mekanları konuşur duruma geldik.” dedi.
“SERÜVEN BU YIL 12 MÜZEYLE DEVAM EDECEK”
Başkan Yasin Yıldız, gelecek yıl ziyaretçi sayısının 1 milyonu geçeceğini düşündüklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl 8 müzeyle başlayan Yıldız Sarayı’ndaki serüven bu yıl 12 müzeyle devam edecek. Geçtiğimiz yıl ziyaretçilerimizden görmüş olduğumuz yoğun teveccühün bu yıl artarak devam edeceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

YILDIZ SARAYI YENİ MÜZELERLE ZENGİNLEŞECEK
Sultan 2. Abdülhamid’in 33 yıl boyunca ikamet ettiği ve devleti yönettiği Yıldız Sarayı’nda yakın zamanda ziyarete açılacak, restorasyonu tamamlanmak üzere olan dört önemli yapı, Osmanlı saray hayatına dair yeni perspektifler sunacak.
- Batı tipi sahne mimarisi, yaldızlı tavan süslemeleri, kadife koltukları ve padişaha özel locasıyla 1889’da inşa edilen Saray Tiyatrosu, Osmanlı seyir kültürünün en çarpıcı örneklerinden biri. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan yapı, ilk kez halka açılacak.
- Halı Müzesi (Tamirhane-i Hümayun) Osmanlı dokuma sanatının estetik ve teknik düzeyini gözler önüne serecek. Sarayın ahşap eşyalarının ve yapı unsurlarının üretildiği bu atölye, müze olarak ziyaretçileri ağırlayacak.
- Mobilya Müzesi, Yıldız Sarayı’nın 2. avlusunda yer alan Çukur Saray’da kurulacak. Sultan 2. Abdülhamid döneminde padişahın evlenmemiş veya eşinden ayrılmış kızları ile kız kardeşleri için yaptırılan Çukur Saray, Harem bölümünün önemli yapıları arasında öne çıkıyor. Çukur Saray’da kurulan Mobilya Müzesi, saray stiline uygun mobilyalarla donatılarak ziyaretçiyle buluşturulacak.
- Padişaha en yakın konumda görev yapan musahip ağaların dairesi olan Musahip Ağalar Dairesi, Nadir Eserler Müzesi olarak Milli Saraylar koleksiyonlarında yer alan nadide eserlerin sergileneceği tematik bir sanat galerisine dönüştürülüyor.

SARAY KÜLTÜRÜ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
Saray kültürünün yeniden gün yüzüne çıkacağı Yıldız Sarayı’nda klasik bir tarih gezisinin yanı sıra ziyaretçiye etkileşimli ve katmanlı bir deneyim sunulması amaçlanıyor. Yeni açılacak alanlarda uygulanacak sesli rehberlik sistemi sayesinde ziyaretçiler, mekanları kendi tempolarında gezebilecek, eserler hakkında detaylı bilgi edinebilecek.
