Yenilenen Çanakkale Deniz Müzesi adeta zamanda yolculuk vadediyor

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yılları arasında inşa ettirilen Çimenlik Kalesi’nde bulunan Çanakkale Deniz Müzesi, zaferin 109. yıl dönümünde yeni sergileriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Çanakkale Deniz Müzesi’nde, Çimenlik Kalesi, Piri Reis Galerisi, Binbaşı Nazmi Bey Resim ve Sergi Salonu, TCG Nusret Müze Gemisi, Uluçalireis Denizaltı Müzesi, Acar Botu gibi açık ve kapalı sergi alanları ile çeşitli objeler yer alıyor.

Müzenin Çimenlik Kalesi bölümü, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinin yazıldığı mekan olmasıyla büyük önem taşıyor. Burada Fatih Sultan Mehmet ile Piri Reis’in balmumu heykelleri sergileniyor.

Sergide, Çanakkale muharebelerinde kullanılan aynalı tüfek periskopları gibi önemli objelerin yanı sıra Gurkaların ve Hintlilerin kullandığı kukri (bir tür kama) gibi tarihi silahlar da yer alıyor.

Müzede ayrıca Atatürk’ün fotoğrafının çekildiği makine de sergileniyor. Çanakkale muharebelerine tanıklık etmiş şapka gibi önemli objeler ve savaş anılarını içeren ses kayıtları da müzede yer alıyor.

Kalenin ikinci katında Türk deniz tarihinden önemli safhaları aktaran bölümler bulunuyor ve Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’ya ait ayrı bir salon bulunuyor.

Savaş dönemi ressamı Yüzbaşı Laga’nın eserlerinden oluşan koleksiyon ve Cumhuriyet Donanması’na dair sergiler de müzede yer alıyor.

Çanakkale Deniz Müzesi, tarihi eserlerin yanı sıra etkileşimli uygulamalar ve canlandırmalarla zenginleştirilmiş, Türk deniz tarihini ve kahramanlarını genç kuşaklara tanıtmayı amaçlayan bir müze olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir